Nytt

Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson er blitt sykemeldt frem til slutten av november med diagnosen utmattelsessyndrom. Han er utbrent.

– Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt, säger han.

051207517226_192

Det er slitsomt og stressende å være partileder – og spesielt for Sverigedemokratene som i Sverige til daglig er gjenstand for hat og trusler.

– Det har det varit länge, inte bara under det senaste året. Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt. Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel.

Folk knekker under et slikt press. «De gode» tenker ikke på at det er mennesker med et normalt følelsesliv som er mottaker for all hetsen. Det går en grense for hvor mye man makter.

– I min situation försöker man skaka av sig allt det där – okvädningsorden, hoten, avskyn. Man intalar sig själv att inte ta det personligt, att låta det rinna av. Den strategin må fungera på ytan, åtminstone en tid, men i själva verket sätter det djupa spår. Ändå håller man ihop någorlunda eftersom man har siktet inställt mot valnatten.

Åkesson sier det er enten eller. Han kan ikke jobbe hjemmefra, eller ta på seg mindre. Han må ha helt fri hvis han skal komme seg. Det vil han gjerne. Han vil delta i valgkampen om fire år. Da tror han SD for alvor vil utfordre de to store.

Egentligen är det inget val. Jag vet vad jag måste göra för att stå väl rustad inför de många och spännande utmaningar som väntar under den här nya mandatperioden. Det är de närmaste åren vi ska ta det riktigt stora klivet. Om fyra år utmanar vi Socialdemokraterna och Moderaterna om makten och om att bli största parti. Då vill jag vara med, stå i främsta ledet för en Sverigevänlig politik.

Åkesson har fått barn. De vil ha en pappa, ikke en partileder.

Jag har också ett ansvar för mig själv och, inte minst, för min familj. Att vara en bra pappa kräver såväl fysisk som känslomässig närvaro och tillgänglighet. Det är viktigt för mig att fungera långsiktigt också i den rollen.

Fredrik Eriksson erstatter Åkesson i riksdagen frem til friskmelding.

Expressen

Les også

-
-
-
-

Les også