Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson er i år invitert på den høytidelige Nobel-banketten, og det samme er Russlands ambassadør.

Det burde vel egentlig ikke være en nyhet at en leder for et parti som har sittet i Riksdagen i årevis blir invitert på linje med alle andre partiledere. Men i Sverige er reglene litt annerledes, og SD har vært utestengt av Nobelstiftelsen i årevis. SD er Riksdagens nest største parti, med 73 representanter, kun slått av Socialdemokraterna.

NTB nøyer seg med å nevne at hverken Åkesson eller Russlands ambassadør ikke ble invitert til fjorårets bankett.

– Nobelprisen hviler på respekt for vitenskap, kultur, humanisme og internasjonalisme, lød Nobelstiftelsens begrunnelse.

Men Åkesson har aldri vært ønsket velkommen til Nobel-banketten.

Vidar Helgesen var klima- og miljøminister under Solberg-regjeringen, og er nå leder for Nobelstiftelsen. Han sier til Sveriges Radio at de nå har endret praksis.

– Nobelstiftelsen har beslutat att etablera en ny praxis för inbjudningar till Nobelfesten och kommer i år att bjuda in samtliga partiledare för riksdagens partier.

Dermed blir heller ikke ambassadørene for Belarus og Iran utestengt, slik de var i fjor.

– Vi ser att vi lever i en stadigt mer polariserad värld. Nobelpriset representerar motsatsen till polarisering, nationalism och populism. De prestationer vi belönar de förutsätter öppenhet utbyte och dialog mellan människor och mellan nationer och vi önskar att bidra till mer av den dialogen. Vi önskar att motverka tendensen till att man delas upp i sfärer där dialog mellan oliktänkande reduceras, sier Helgesen.

Åkesson har vært partileder siden 2005, men han har aldri tidligere vært invitert på Nobel-festen.

– Sverigedemokraterna er ikke et parti som alle andre. Partiets bakgrunn med høyreekstremisme og dets representanters opptreden i dag vitner om en bristende respekt for grunnleggende demokratiske prinsipper om alle menneskers likeverd – uansett hudfarge, opprinnelse eller religion, fastholdt Lars Heikensten i Nobelstiftelsen i 2014. (NTB)

Åkesson takker dog nei til invitasjonen.

– Tyvärr är jag upptagen den dagen, skriver han på Facebook.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.