Moderaternas (M) partileder Ulf Kristersson og Sverigedemokraternas (SD) partileder Jimmie Åkesson (SD) under en pressekonferanse den 14. oktober 2022. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB.

Selskapelighetene som omgir utdelingen av nobelprisene i Stockholm, involverer også partiledere, men Sverige­demokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson er aldri blitt invitert. Det er han heller ikke i år.

Styret i Nobelstiftelsen ser ingen grunn til å revurdere beslutningene som er blitt tatt før, melder NTB-TT.

At partiet i det siste valget ble Sveriges nest største og er støtteparti for regjeringen, endrer ingenting:

– Nobelprisene hviler på en respekt for vitenskap, kultur, humanisme og internasjonalisme. Den respekten er også grunnlaget for innsatsen som feires og anerkjennes når nobelprisvinnere og gjester fra hele verden inviteres til prisutdelingen og bankett 10. desember, skriver stiftelsen.

SD ble nest største parti ved riksdagsvalget i Sverige i september med 20,5 prosent – en drøy femtedel av stemmene, og er det største av partiene som utgjør det parlamentariske grunnlaget for Ulf Kristerssons regjering.

Ikke desto mindre fortsetter altså Nobelstiftelsen å behandle Åkesson som en paria.

SD-lederen er med det havnet i selskap med noen få utenlandske ambassadører som heller ikke blir invitert, opplyser Sveriges Television (SVT):

”Nobelstiftelsen bjuder in de ambassadörer som är stationerade i Sverige, men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till Nobelprisutdelningen i Stockholm”, skriver stiftelsen.

Nobelstiftelsens direktør er norske Vidar Helgesen, tidligere klima- og miljøvernminister og europaminister i Erna Solbergs regjering.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.