Fra fjorårets nobelfest i Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT via AP, File

Nobelstiftelsen snur og vil likevel ikke invitere ambassadørene fra Russland, Iran og Belarus til nobelfeiringen i Stockholm i desember.

I fjor ble ikke ambassadørene fra Russland, Belarus og Iran invitert til nobelfeiringen og prisutdelingen i Stockholm, som et resultat av Russlands krigføring mot Ukraina, og at alle de tre landene var involvert i denne.

Men i år var det meningen at de tre landene igjen skulle inviteres. Dette vakte imidlertid reaksjoner i Sverige. Det ble i den forbindelse påpekt at fjorårets begrunnelse for å utelate landene ikke er svekket, men snarere styrket.

Derfor ble beslutningen om å invitere de tre landene til årets feiring omgjort.

Opplysningen om at stiftelsen har ombestemt seg, kommer frem i en pressemelding lørdag.

– Vi tar til oss de sterke reaksjonen i Sverige som har overskygget vårt budskap fullstendig. Nobelstiftelsens styre velger derfor å gjenta fjorårets unntak fra vanlig praksis og inviterer ikke ambassadørene fra Russland, Belarus og Iran til prisutdelingen i Stockholm, skriver stiftelsen.

NTB-TT melder om saken.

Flere svenske partiledere har sagt at de ville boikotte prisutdelingen, og lørdag ble det kjent at kong Carl Gustaf ikke hadde bestemt seg for om han skulle delta. Hoffet sa at kongehuset vil avvente det som skjer i de kommende dagene før de tok en beslutning.

Kort tid etterpå kom beskjeden om at Nobelstiftelsen hadde snudd i saken.

I pressemeldingen skriver stiftelsen at grunnen til at de først ville invitere alle ambassadørene er at det mener det er «viktig og riktig å nå ut så bredt som mulig med de verdiene og det budskapet Nobelprisen står for».

Men reaksjonene mot den brutale krigføringen som bedrives av Russland, med støtte av Iran og Belarus, veide tyngre også i år.

Også Norge skal avholde nobelarrangement, i forbindelse med fredsprisen.

Som tidligere er det planen at alle ambassadører fortsatt bli invitert til denne fredsprisutdelingen i Oslo, selv om mange vil finne de underlig at representanter for spesielt Russland er til stede under et arrangement som er ment å hylle fred.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.