I Norge er Russlands og Belarus’ ambassadører fortsatt invitert til nobelprisutdelingen. Det reagerer ukrainske myndigheter på.

Lørdag ble det kjent at Den svenske nobelstiftelsen snur, og dropper å invitere ambassadørene fra Russland, Iran og Belarus til nobelfeiringen i desember.

– Den norske Nobelkomité bør gjøre noe av det samme, mener Oleh Nikolenko, talsperson for det ukrainske utenriksdepartement, på Facebook, ifølge Dagbladet.

Han er fornøyd med den svenske avgjørelsen.

– En seier for menneskeheten, sier Nikolenko.

I Norge sier imidlertid Nobelkomiteens kommunikasjonssjef Erik Asheim at komiteen ikke har noen planer om å endre opplegget.

– Overskygget budskapet

Stiftelsen i Sverige sendte ut en pressemelding om sin beslutning lørdag.

– Vi tar til oss de sterke reaksjonene i Sverige, som har overskygget vårt budskap fullstendig. Nobelstiftelsens styre velger derfor å gjenta fjorårets unntak fra vanlig praksis og inviterer ikke ambassadørene fra Russland, Belarus og Iran til prisutdelingen i Stockholm, skriver stiftelsen.

Flere svenske partiledere har sagt at de ville boikotte prisutdelingen, og lørdag ble det kjent at kong Carl Gustaf ikke hadde bestemt seg for om han skulle delta. Hoffet sa at kongehuset vil avvente det som skjer de kommende dagene før de tok en beslutning.

Kort tid etterpå kom beskjeden om at Nobelstiftelsen hadde snudd i saken.

I pressemeldingen skriver stiftelsen at grunnen til at de først ville invitere alle ambassadørene, er at det mener det er «viktig og riktig å nå ut så bredt som mulig med de verdiene og det budskapet Nobelprisen står for».

– 70 års krig

Så langt har det ikke kommet melding om noen kursendring fra norsk side.

Direktør for Nobelinstituttet og sekretær for komiteen i Norge, Olav Njølstad, sier de i over 70 år har fulgt den praksis at alle lands ambassadører og alle representanter på Stortinget blir invitert.

– Skal man fra år til år bestemme hvilke land som gjør seg fortjent til å være til stede, har man et veldig arbeid framfor seg. Det er ikke bare i Europa det føres krig. Vi har krig i Afrika og Asia også, sier Njølstad.

Han mener det er spesielt viktig at representanter for autoritære regimer, land som fører aggresjonskrig i andre land, får høre fredsbudskapet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også