Jimmie Åkesson. Foto: Wikimedia Commons (utsnitt).

 

Idet Stockholm-terroren kommer noen dager på avstand, begynner et politisk etter­spill så smått å ta form.

Sverige­demokraternas leder Jimmie Åkesson, som deltok ved minne­seremonien etter ugjerningen, har sluttet opp om stats­minister Stefan Löfvens umiddel­bare håndtering av situasjonen, men reiser etter hvert også politisk kritikk.

Til Expressen sier Åkesson:

– Min ilska växer, säger han. Rätt mycket, faktiskt. Vi har alltså en person som har fått ett utvisnings­beslut redan 2016, men som uppe­håller sig illegalt i landet och som kan genom­föra det här. Det är en prakt­skandal om upp­gifterna stämmer.

Polisen har miss­lyckats?

– Jag vet inte om det är polisen som har miss­lyckats. Ytterst håller jag regeringen ansvarig. Sedan REVA-debatten 2013 har antalet inre utlännings­kontroller mer än halverats, men det är inte polisens fel utan politikens. Politiken har sänt signaler om att det är fel med den typen av kontroller. Social­demokraterna och Miljö­partiet gick till val på att försvåra inre utlännings­kontroller.

SD-leder er av den oppfatning Stockholm-terroren kanskje kunne ha vært forhindret hvis regjeringen hadde vært mer lydhør for kritikk.

Regjeringen på sin side er derimot ikke særlig lysten på å bli stilt til ansvar. Stats­minister Stefan Löfven har tatt initiativ til samtaler med de politiske partiene om mulige tiltak mot terrorismen. Men ikke alle partiene er invitert:

– Jag har inte sett någon inbjudan till sådana samtal, och när jag lyssnade på Stefan Löfven fick jag upp­fattningen att det gällde de partier som tidigare deltagit i samtalen kring strategin mot vålds­bejakande extremism, säger Jimmie Åkesson.

Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson bekräftar för Expressen att Sverige­demokraterna inte är välkomna till de nya samtalen. Det är inte heller Vänster­partiet som hoppade av den förra överens­kommelsen.

Riksdagens tredje største parti, som har vokst kraftig siden forrige valg, og ligger øverst eller nest øverst på menings­målingene, utelukkes med andre ord fra den politiske behandlingen av et fundamentalt samfunns­spørsmål. Det er noe ekskluderende med det innbilt inkluderende Sverige.

Löfvens forbigåelse er ikke bare ens­betydende med å tråkke på partiets mange velgere. Det er også et uttrykk for feighet. Regjeringen frykter åpenbart å bli stilt i forlegenhet, all den tid Åkesson og hans parti­feller lenge har tatt til motmæle mot den utlendings­politikken som la til rette for nedslaktingen for fire dager siden.

 

Expressen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂