Mattias Karlsson. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB.

Sverige­demokraternas (SD) riksdags­representant Mattias Karlsson, som nobel­komité­medlem Asle Toje hadde invitert til freds­pris­utdelingen i Oslo i desember, får likevel ikke delta.

I henhold til Nobel­komiteens president Berit Reiss-Andersen er nemlig Karlsson for politisk kontro­versiell, skrev han selv på Facebook mandag.

Fredsprisen går i år til den iranske menneske­retts­aktivisten Narges Mohammadi, som sitter fengslet i Iran.

Karlsson forteller at han de senere årene har hatt et sterkt engasjement for den iranske opposisjonen, og at han således ble svært glad for tildelingen. Han kontaktet derfor Asle Toje, som han har kjent en tid gjennom deres felles engasjement for den svenske tankesmien Oikos, for å gratulerer med avgjørelsen.

Toje spurte deretter Karlsson om han ville komme til utdelingen, noe han takket ja til, skriver SD-politikeren.

Men slik skulle det likevel ikke gå:

Nyligen blev jag dock kontaktad av Toje igen, som bedrövat meddelade att min inbjudan hade stoppats av den norska Nobel­kommittén ordförande, social­demokraten Berit Reiss-Andersen. Motiveringen hon uppgivit är att jag är ”för politiskt kontroversiell”.

Det ironiske er at diplomatisk representant for regimet som freds­pris­vinneren er blitt fengslet for å være i opposisjon til, får lov til å komme:

Det sistnämnda är högst intressant med tanke på att Reiss-Andersen samtidigt inte hade några problem med att bjuda in Irans ambassadör, den främsta representanten i Norge för den regim som i detta nu håller fredspris­tagaren Mohammadi inspärrad i fängelse och därmed hindrar henne ifrån att motta Nobelpriset.

Karlsson må konstatere at han er mer uspiselig for Nobel­komiteens sosial­demokratiske president enn en representant for et fundamental­istisk og morderisk regime:

Att som folkvald representera Sveriges näst största parti i riksdagen är alltså tydligen mer kontro­versiellt än att mörda och fängsla kvinnliga demokrati­förespråkare enligt vissa norska social­demokrater…

Tirsdag skriver Karlsson på Facebook at Reiss-Andersen overfor svenske medier sier tilbake­kallelsen av invitasjonen ikke skyldes politiske vurderinger, men at nobel­komité­medlemmer bare får invitere familie­medlemmer.

Korrespondanse fra presidenten som Karlsson er blitt forelagt, viser imidlertid at Reiss-Andersen også anfører en politisk vurdering.

Den tilbakekalte invitasjonen til Karlsson er omtalt i svenske medier, men tilsyne­latende ikke i norske.

Saken er åpenbart pinlig for den norske Nobel­komiteen, men det er kanskje ikke god tone å lage riper i lakken på freds­nasjonen Norge og alt dens vesen. Hykleri blir liksom bare fornavnet her.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.