En iransk delegasjon besøker Riksdagen 4. og 5. november. Besøket vekker sterke reaksjoner, og det er tillyst demonstrasjoner. Mange lurer på hvordan Riksdagen kunne finne på å invitere en offisiell delegasjon.

Et opprop foreligger på Facebook.

Den 4-5 november 2010 besöker en delegation från Iran Sveriges riksdag. Delegationen kommer bland annat träffa Utrikesutskottet och Utbildningsutskottet. Det kommer även besöka Södertörns högskola.

Protestmöte i Stockholm
Besöket väcker starka känslor och avsky hos flera organisationer i Sverige, som riktar stark kritik mot delegationens besök. Fredagen den 5 november 2010 kommer det att anordnas ett protestmöte på Sergels Torg i Stockholm.

– Representanter för den iranska regimen som förföljer och trakasserar intellektuella, studenter och oliktänkande och där antalet verkställda dödsstraff ökat under president Ahmedinejads olagliga ämbetstid kan inte Sveriges riksdag rulla ut röda mattan för. Enligt siffror från Amnesty UK innan presidentvalet 2009, satt över 600 politiska fångar fängslade i Iran. Dock är denna siffra med all sannolikhet betydligt högre då många politiska fångar döljs under annan brottsrubricering av regimen. En grym överrepresentation av dessa 600, närmare bestämd 162 personer är av kurdisk nationalitet. Det är ytterst beklagligt att den svenska riksdagen bjudit in denna icke demokratiskt valda delegation som på ingalunda vis respekterar individers och gruppers rättigheter, till besök i Sverige, skriver en rad organisationer, som kommer att delta i protestmötet, i ett pressmeddelande.

Svarta rosor till riksdagens talman
– Vi de undertecknade fördömer den Islamska republiken Iran och dess förföljelse av oliktänkande. Vi fördömer dess besök i Sverige. Med anledning av delegationsbesöket kommer en manifestation att hållas samma tid som delegationen besöker utbildningsutskottet på fredag kl. 16.00 på Sergels Torg och ett omfång svarta rosor kommer att överräckas till riksdagens talman, Per Westerberg, säger Mardîn Hêja Baban, som är en av initiativtagarna.

– Det är många som lever i Sverige med rötter i Iran och har anhöriga som drabbas av iranska regimens förtryck och förföljelse. Det vore ett svek och ett nederlag för den globala kampen för mänskliga rättigheter och rättvisa om vi tillsammans med dessa och för dem som är utsatta inte visar våran avsky gentemot den iranska regimen, delegationen måste få se och höra missnöjet mot dem genom oss avslutar Sukrî Demir, som är en av initiativtagarna.

Manifestation mot den islamiska regimens besök till Sveriges riksdag