Styret for Nobelstiftelsen har bestemt at leder av Sverigedemokratene ikke får komme på årets Nobelfest. Men Venstrepartiets Lars Ohly får komme. Det er en avgjørelse som skjerper motsetningene i samfunnet.

Et lovlig parti, innvalgt i Riksdagen, kan man ikke utestenge uten at man fornærmer demokratiet. På et eller annet tidspunkt vil det offisielle Sveriges utfrysing av SD få konsekvenser. Ikke minst fordi Venstrepartiet og Lars Ohly uten problem godtas i det gode selskap. Ohly gråt da Berlinmuren falt.

Akkurat det er det offisielle Sveriges ømme punkt: hvis man ikke godtar ekstremisme, hvorfor godtar man da Venstrepartiet?

Nobelstiftelsen menar att de inte kan ställa sig bakom SD:s främlingsfientliga ideologi. Därför kommer inte Jimmie Åkesson att bjudas in till Nobelfesten.

– Läser man Alfred Nobels testamente framgår det mycket tydligt att ingen hänsyn får tas till nationell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen.
Däremot kommer de sju övriga partiledarna i riksdagen att bjudas till festen.
Var det några tveksamheter med tanke på att övriga partiledare bjuds in?
– Nej, beslutet togs av en helt enig styrelse. Vi är en privat stiftelse och bestämmer själva vilka vi vill ska få komma på festen och då får inte han komma.

Det er ikke for mye å si at en del medlemmer av establishment hater SD. Først ble SDs ledere hundset av biskopen av Stockholm i selve prekenen ved åpningen av Riksdagen. Nå utestenges de fra Nobelfesten og medlemmer av SD sparkes ut av «facket», av fagforeningene, utelukkende for sin politiske tilhørighet. Det er yrkesforbud og brudd på grunnleggende demokratiske regler.

Aftonbladet gjør ikke noe forsøk på å legge avstand til avgjørelsen. SD omtales som «høyreradikal».

Åkesson portas från Nobelfesten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂