Sverigedemokratene oppførte seg barnslig da de toget ut under biskop Eva Brunnes tale i Storkyrkan, men er det noe de kan vende seg mot så er det mangelen på demokratisk korrekthet og parlamentarisk modenhet visse partier demonstrerer, skriver lederskribenten i Dagens Nyheter, Peter Wolodarski.

I lederen Leikestove i lunsjkøen viser Wolodarski spesielt til representanter fra Venstrepartiets og Miljøpartiets oppførsel:

Det började redan på valnatten när Lars Ohly (V) vägrade att sitta i samma sminkloge som Jimmie Åkesson på SVT:s valvaka. Beteendet har sedan fullföljts med den ena tasksparken mot SD efter den andra.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet deklarerade snabbt att de av ”arbetsmiljöskäl” inte ville sitta i samma riksdagsbyggnad som Sverigedemokraterna, som om de rödgröna ägde lokalerna och hade full dispositionsrätt över dessa.

Denna begäran borde ha fallit på sin egen orimlighet. Det är svenska folket – inte MP och V – som bestämmer vilka som sitter i riksdagen. Men skandalöst nog gick riksdagsdirektören de rödgröna till mötes, strax före sin pensionering häromdagen, vilket utlöst en dyr och omständlig flyttkedja på Helgeandsholmen.

Nu sitter i stället de borgerliga mittenpartierna och Riksdagens utredningstjänst i samma hus som SD. Hur denna rockad bidrar till att stärka den svenska demokratin är oklart.

Et relatert problem er at flere partier har begynt å låse dørene deres lokaler og korridorer, noe som allerede har minsket åpenheten og gjort det vanskeligere for representantene å føre uformelle samtaler over partigrensene. En annen konsekvens av de stengte dørene er at en rullestolbruker fra Sverigedemokratene har fått vansker med å ta seg frem i riksdagshuset. Offisiellt er forandringen motivert av et ytre trusselbilde, men den virkelige årsaken er antatt å være en lett paranoid redsel for at Sverigedemokrater skal komme inn i de andre partienes lokaler, skriver Wolodarski.

I tillegg har det kommet krav om oppdelt køordning i riksdagens kantine, slik at de som ønsker kan slippe å stå foran eller bak en Sverigedemokrat i køen med lunsjbrettet sitt.

De här försöken till utfrysning är inte bara barnsliga utan även kontraproduktiva. De ökar sympatin för Sverigedemokraterna och minskar tilltron till vårt politiska system. De förstärker SD:s känsla av utanförskap och försvårar ett konstruktivt parlamentariskt arbete. Och de bidrar till att människor nickar instämmande när Jimmie Åkesson talar om politiska pajaserier.

De partier som vill hålla främlingsfientligheten kort måste börja argumentera i sak. Att ersätta viktiga idéer med enfaldig symbolik straffar sig bara hos väljarna.

I går var det Sverigedemokraterna som gick i fällan. Det var en oväntad avvikelse från det annars etablerade mönstret efter valet.

Dagens Nyheter: Lekstuga i lunchkön

Via Snaphanen