Sveriges utenriksminister Ann Linde (S) fordømmer kun politiets opptreden i forbindelse med opptøyene i USA etter drapet på George Floyd. REUTERS/Evgenia Novozhenina /NTB

Björn Söder sitter i Riksdagen for Sverigedemokraterna (SD) og reagerer kraftig på det han beskriver som den svenske regjeringens «doble standarder». Bakgrunnen er regjeringsmedlemmers kraftige fordømmelse etter stormingen av Capitol, sammenlignet med at herjingene til Black Lives Matter (BLM) og Antifa ble møtt med en øredøvende stillhet.

Söder nevner når Senatet i 2018 «ockuperades av vänsteranhängare, påhejade av nuvarande vicepresident Kamala Harris, för att förhindra utnämningen av en domare».

Samtidig knyttes hendelsene i USA 6. januar opp til Sverigedemokraterna, som har blitt anklaget for å mangle demokratiske holdninger. Sist ut er digitaliseringsminister Anders Ygeman, som anklaget SD-leder Jimmie Åkesson for å drive med krigsretorikk og opptre antidemokratisk i SVT Agenda 24. januar.

Socialdemokraterna (S) går over grensen ved å dra «trumpismen» inn i den innenrikspolitiske debatten i Sverige, skrev Dagens Industri på lederplass dagen etter.

Det gäller att beskriva motståndaren i så dålig dager som möjligt och sig själv i den bästa tänkbara. Men det finns gränser.

På ett utstuderat sätt provar nu Socialdemokraterna trumpismens språk och missbruk av gränsen mellan sanning och lögn. Det händer gång på gång, i sociala medier, i riksdagsdebatter och i aktualitetsprogram i tv och går inte att tolka på något annat sätt än att S vill skapa samma debattklimat som grovt skadat USA.

Morgan Johansson importerade omedelbart den amerikanska tragedin och beskyllde oppositionen i Sverige för att vilja ”gripa makten”. Där passerade han en gräns.

Statsministern nyttjade samma strategi när han i årets första partiledardebatt anklagade Jimmie Åkesson för att använda samma krigsretorik som Trump.

I samma anda opererade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i söndagens Agenda. I en debatt med Jimmie Åkesson om Twitter och yttrandefriheten levererade han helt opåkallat en rad halv- och hellögner om sin motståndare.

Ett visst mått av överdrifter och stridsrop hör till den politiska debatten. Men den taktik som S nu använder är ett gift och måste möta ett bredare motstånd.

Misfornøyd med svaret

Söder har nå fått svar fra utenriksminister Ann Linde (S), som på ingen måte tar avstand fra volden utført av BLM og Antifa.

Övervåld från polis och andra rättsvårdande myndigheter riskerar att försvaga tilltron till samhällets institutioner. USA är en stabil demokrati med fria medier, ett enormt antal civilsamhällesorganisationer, ett livaktigt demokratiskt samtal och ett fungerande rättsväsende. Regeringen har tilltro till USA:s förmåga att hantera polisiära överträdelser och kränkningar av mänskliga rättigheter på ett rättssäkert sätt.

Händelserna vid Kapitolium i Washington DC 6 januari var av ett annorlunda slag. Som statsministern sa i partiledardebatten nyligen stormades Kapitolium av människor som vägrade acceptera grundbulten i en demokrati, nämligen ett legitimt valresultat. Genom att försöka avbryta kongressens arbete med att fastställa valresultatet angrep de den amerikanska demokratin i sig.

I et innlegg på Facebook raser Söder mot svaret fra Linde, som han beskriver som «horribelt».

Hon tar inte överhuvudtaget avstånd från vänsterns våldsamheter och angrepp på demokratin. Istället fördömer hon ”polisiära överträdelser”: ”Övervåld från polis och andra rättsvårdande myndigheter riskerar att försvaga tilltron till samhällets institutioner”.

Document sender tilsvarende spørsmål til den norske regjeringen ved Utenriksdepartementet.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.