Nytt

Sveriges Radio er ferska i en svært pinlig situasjon: En plakat med påskriften «Jimmie = rasist» inni en av public service-kringkasterens biler.

Sveriges Radios forklaringsproblem er desto større i og med at det er Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson plakaten viser til. Allmennkringkasteren har en lang og stygg forhistorie med å sverte Åkesson og partiet hans. I likhet med øvrige svenske medier, kan man trygt legge til.

Men det er hakket verre at det er nettopp SR som har stilt opp plakaten i sin bil. Dette er den lovpriste public service, den påstått balanserte, upartiske og saklige allmennkringkasteren. Betalt gjennom en tvungen avgift.

Det er opprørt stemning i Sveriges Radio, skriver Nyheter Idag. SR har bekreftet at bildet er ekte, og altså definitivt ikke et resultat av photoshopping.

På sosiale medier gikk bølgene høye lørdag kveld.

En annen svarer lakonisk: «SR arrangerar en motdemonstrasjon, SVT ser till at få med den i bild ordentligt. Den statliga propagandaapparaten i sitt esse.

Forhistorien var at Åkesson var på Politikerveckan Järva lørdag kveld:

Det bröt ut högljudda protester mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han höll tal på Spånga IP under lördags­kvällen som ett led i Politikerveckan Järva. Polisen tvingades ingripa vid ett par tillfällen för att handgripligen föra bort demonstranter från platsen när de försökte avbryta talet.

De som protesterade mot SD-ledaren höll upp skyltar med texter som ”Stick”, ”Fuck SD!” och ”Jimmie = rasist”. Åkesson tvingades påminna dem som störde om vikten av att låta även meningsmotståndare komma till tals i en demokrati.

– En väldigt väsentlig del av demokratin är dialogen. Att man kan prata med varandra utan att använda en massa fula ord, skrika eller gapa och istället visa respekt för varandras åsikter, sade han.

Etter at talen var slutt og folk var på vei hjem oppdaget imidlertid en oppmerksom person at en av plakatene stod inni en av Sveriges Radios sendingsbusser. Han fotograferte det hele, og la bildet ut på Twitter.

Den statlige kringkasteren bedyrer på Twitter at man er «svært opprørt over det som har inntruffet».

Men hvorfor så opprørt? Sveriges Radio har jo hatt en tydelig agenda lenge..?

SR har lansert sprikende forklaringer på hvordan plakaten havnet i bussen. En av forklaringene er at en «privatperson» plasserte den i kjøretøyet for å være morsom.

Ekots redaksjon hevder derimot at det var en av de ansatte som fant plakaten festet på sendingsbussen, tok den ned, og stilte den i bussen. Ifølge Ekot (tilsvarende NRK Dagsnytt) kastet man senere plakaten på vei fra Spånga IP.

Så kan jo hver og en gjøre seg opp en mening om dette er en forklaring som står til troende. Er det sannsynlig at en plakat som er påstått revet ned i irritasjon og som skulle kastes, ikke krølles sammen og slenges på gulvet, men stilles prydelig opp inni sendingsbussen?

 

Nyheter Idag: Dålig stämning på SR efter att mediejätten ertappats med ”Jimmie = rasist”-skylt