Lederen av Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson kan skylde seg selv når familien hans angripes i sitt eget hjem. Det mente TV4-journalisten Christoffer Eriksson på Twitter.

”De är en bugg i systemet som ska rättas till”, skriver Eriksson på Twitter om Åkesson og Sverigedemokratene (SD).

Sverigedemokraterna boikotter TV4 etter de hatefulle tweetene. Inntil videre får TV4s journalister ikke komme nær Jimmie Åkesson.

Natt til onsdag ble SD-lederens hjem angrepet av ukjente gjerningsmenn. I boligen befant Åkessons samboer Louise Erixon og deres barn Nils (3) seg.

Erixon har beskrevet på Facebook hvordan angriperne kastet egg på huset og bilen, og fyrte av raketter. De forsøkte også å ta seg inn i huset, skriver Erixon, som beskriver hendelsen som den ”värsta attacken hittills”.

Erixon fryktet at de skulle klare å ta seg inn i huset før politiet nådde fram.

Flere har tatt tydelig avstand til angrepet på en av landets fremste folkevalgte, men det finnes altså noen som mener at det er Åkessons egen skyld at hans familie blir angrepet. TV4s journalist Christoffer Eriksson skriver at Jimmie Åkesson og hans partikamerater ”är en bugg i systemet som ska rättas till”.

”Jag förstår att det är lockande att vara the bigger man och tycka det är ‘ett hot mot demokratin’ när Jimmie Åkesson, partiledare och demokratiskt vald riksdagsman får påhälsning i hemmet, men det tycker jag är att slösa med dyrbar storsinthet. Det går utmärkt att åberopa den mycket underskattade klausulen ‘Talk shit, get shot’, som ni finner under överrubriken ‘Skyll dig själv, clown’. För ni förstår, Jimmie är nazist. Han, Kent, Linus, Andreas m.fl., de är nazister. Och nazister hör inte hemma i möblerade rum med oss andra. De är en bugg i systemet som ska rättas till. Deras poltiska arv består av hat, hot, terror och våld. Den här gropen har han grävt åt sig själv”, skriver han og fortsetter:

”Han är själv problemet. Och den som reagerar starkt på detta men låtsas som att det regnar när flyktingförläggningar brinner är en del av problemet, end of. Jimmie Åkesson, Sveriges största fegis. Ynkedom”.

Sverigedemokraternas pressesjef Henrik Vinge reagerar sterkt når han leser journalistens kommentarer og stiller seg spørrende til om TV4 kan ha en ansatt med slike meninger.

– Jag tycker det är fullständigt vidrigt. Det som har hänt är att okända gärningsmän har gått till attack mot Åkessons hem där han har en liten son och en sambo.

– Det är fullständigt vidrigt. Om inte TV4 agerar på det här så är det enorm skandal, fortsätter Vinge.

Tobias Rosvall, digitalsjef hos Bonnier Broadcasting Sport legger seg flat:

”Vi har pratat med personen i fråga. Han är djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt”

Henrik Vinge er ikke helt fornøyd:

– Det hela är mycket upprörande. Tv4-journalisten uppmuntrar till våldsamma attacker mot vår demokrati och mot Jimmie Åkessons familj. Trots dialog med Tv4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på.

– Till dess saken är utredd och jag förstår att Tv4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande, sier pressesjef Vinge.

 

Nyheter Idag

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂