SD-partileder Jimmie Åkesson ved grensen mellom Tyrkia og Hellas 4. mars 2020. Foto: Sverigedemokraterna / NTB scanpix.

Tyrkisk politi har fredag pågrepet Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson og deportert ham fra Tyrkia, melder tyrkiske medier. Bakgrunnen er at Åkesson delte ut løpesedler uten tillatelse, skriver Aftonbladet.

Jimmie Åkesson greps efter att ha delat ut broschyrer vid grek-turkiska gränsen utan tillåtelse, bekräftar Sverigedemokraterna för SVT.

Partiledaren har nu deporterats från Turkiet, enligt turkiska CNN. Han väntas landa i Köpenhamn senare i dag, fredag.

SDs pressetalsmann Henrik Gustafsson bruker harde ord om Tyrkia, som etter hans oppfatning er en «skurkestat» som ikke bør ha innflytelse på europeisk migrasjonspolitikk, men toner likevel ned det med pågripelsen, og sier at det snarere handlet om et forhør i forbindelse med at Åkesson skulle forlate landet:

– När han tog sig till säkerhetskontrollen och visade sitt pass ombads han att gå till sidan för vidare samtal. Han blev bortforslad till ett rum för vidare samtal. Samma sak hände med en annan person i personalen, i det samtalet var man intresserade av att ställa frågor kring vem han var, vad han jobbade med och vad han hade gjort i Turkiet, säger Gustafsson till TT.

Jimmie Åkesson vakte oppsikt tidligere i uken, da det ble kjent at han delte ut løpesedler som forkynte at «Sverige er fullt» i nærheten av grensen mot Hellas.

Flygbladen signerades med ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”.

Dagens Nyheter skriver at mange i Sverige har anmeldt Åkesson for disse løpesedlene:

Över 100 anmälningar till Justitieombudsmannen (JO) har gjorts mot Jimmie Åkessons flygbladsutdelning, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. De flesta anmälningar rör att flygbladen är underskrivna med ”svenska folket” och har gjorts av personer som menar att Åkesson inte har rätt att hävda att hela Sveriges befolkning står bakom budskapet. JO utreder dock inte politiska partiers handlingar.

Sveriges energiminister Anders Ygeman (S) er lei for at landet ikke er stengt for SD-lederen:

Åkessons politiske rivaler ser ikke ut til å problematisere tyrkiske myndigheters innskrenkning av SD-lederens ytringsfrihet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.