Det er under en uke igjen til valget i Sverige. Sverigedemokraterna regnes fremdeles av venstresiden som et «brunt parti». Sverige er på vei til å bli Nordens Libanon, slik den tidligere svenske kapteinen i FNs fredsbevarende styrker i Libanon, Anders Lugn, skrev i et debattinnlegg i 2008. Svenske politikere forstår ikke noe av dette, de tror fremdeles at gjengkriminalitet skyldes fattigdom.

I et intervju med Göteborgs-Posten sier Miljöpartiets Märta Stenevi at det er «høyresidens harde retorikk om innvandrere som sliter istykker samfunnet.» Gjengkriminaliteten er ikke et innvandringsproblem, sier hun, det er et spørsmål om fattigdom. Stenevi kaller alle høyrepartiene for «blåbrune».

Dette har fått riksdagsleder Robert Hannah (L) til å reagere kraftig.

”Märta Stenevi är den riktiga rasisten. Inte blev alla vi som växte upp i utsatta områden gängkriminella för att vi inte hade det så bra ekonomiskt”, skriver han på Twitter. ”Det är Miljöpartiets låga förväntningars rasism som skapat våldet!”, fortsetter han.

Samtidig sier lederen for Liberalerna, Johan Pehrson: – Jag kommer inte åka buss med Åkesson

Det spiller ikke så stor rolle hva Miljöpartiet eller Liberalerna mener, de er begge mikropartier. Disputten avdekker allikevel enkelt det politiske miljøet i Sverige som hater Sverigedemokraterna og alt de står for.

Sverigedemokraterna savner det Sverige som de selv vokste opp i. Og som de mener at de andre politikerne har ødelagt:

Fremfor alt vil de ha tilbake tryggheten:
Hele teksten fra videoen:

Så här i valtider gapar och skriker de andra partierna allt vad de orkar, för att försöka släta över alla de problem de har skapat. De pekar finger och bråkar om skatter o bidrag.

Som jag ser det, skapar varken skatter eller eller bidrag gängskjutningar, gruppvåldtäkter eller åldringsrån.

Inte heller skapar de elbrist eller en skola i kaos.

Vårt lands problem har skapats av dålig politik, som har skapats av dåliga politiker. De har i decennier sett till att vårt land blir fulare, fattigare och farligare. Det är så deras Sverige blev.

Mitt Sverige, är något helt annat. För mig är Sverige det lilla landet lagom, som aldrig har varit särskilt lagom eller aldrig accepterat att vara litet.

  • Vi är änglamarken, den jord vi står på idag, kallade vikingarna sitt hem.
  • Vi är landet vars bondpojkar gick ut i strid och besegrade dåtidens supermakter.
  • Vi är öppna landskap, vita vidder med gnistrande snö.
  • Vi är näckens bäck, och älvornas ängar.
  • Vi är gårdar, avkrokar och sprudlande städer.
  • Vi är trollskogar, dånande vattenfall och väldiga berg.
  • Vi är folket som trär smultron på strån.

Vårt land är inte kommet ur intet. Det är byggt från djupa mörka gruvor, byggt av fattig jord, i karga, kalla och blåsiga landskap. Sverige är byggt av generationer, genom krig och svält. Genom sorg och lycka. Genom svåra tider, genom gyllene tider. Oavsett vad, så har svensken strävsamt arbetat och gnotat. Sverige, är byggt av slit, krut och sot…av stål, svett och brutna ryggar. Det är vårt arv, det är vilka vi är.

Och vi må vara få, men vår uppfinningsrikedom har bundit människor samman, hjälpt oss hålla kontakten och enkelt komma varandra nära. Svenskar är inte ett folk som bränner bilar, vi är ett folk som bygger bilar. Och vi gör det bra.

Vi är landet som gjorde pizzan bättre, det är till vår melodi världen dansar. Vi är snus, fika och världsmästare. Och inget slår den svenska sommaren – den bästa dagen på året.

Vi är landet som ställer oss i kö. Vi gapar o skriker inte, vi ogillar bråk och stör inte våra grannar.

Men för att vara på den säkra sidan, är vi ändå världsbäst på att sätta upp staket, bygga ubåtar, jaktflygplan och stridsvagnar. Vi tiger fram tills dess att vi blir ett lejon.

För oss är onsdag lillördag, torsdag pannkakor, på fredag äter vi tacos, och på lördag får vi godis Vi får absolut inte köpa öl på söndagar På måndagar är vi i god tid till jobb o skola. När julen kommer kollar vi på kalle, till påsk äter vi ägg, vi minns knappt midsommarafton, och till hösten drömmer vi om calamares på Lanzarote.

Oavsett vad så är vi kungar på dansgolvet den 25:e varje månad. Det är våra seder, våra traditioner, det är vårt sätt att leva o vara. Det är det som gör att du, jag och dem, blir ett vi. Det är det som gör oss till svenskar.

Och svenskar är inte självgoda sossar eller ryggradslösa borgare, vi är hederliga, flitiga, uppfinningsrika och hårt arbetande. Vi förtjänar att få känna oss trygga och hemma i vårt egna land, vi förtjänar ett sverige som är bra igen.

 

Kjøp «Klanen» her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.