I SVT Morgonstudion tirsdag 6. juli, og i sin tale på Almestad samme dag, forklarte talsperson Märta Stenevi hvordan Miljöpartiet (MP) skal stanse gjengkriminaliteten i Sverige.

MP har ingen tro på at strengere straffer og økte ressurser til politiet vil være nok til å knekke gjengene.

– Om vi stannar där kommer vi visserligen att fylla fängelserna men vi blir inte av med brotten. Så länge det finns nya barn som samhället har gett upp om, nya barn som ingen tror på, då kan gängen lätt rekrytera nya hantlangare, nya mördare, sa Stenevi.

– Att fylla fängelser är inte målet. Målet är att det ska sluta skjutas.

Miljöpartiet vil derfor «stanse barn fra å havne i gjengene». MP vil satse mer på barna i «utanförskapsområden», som er i risikosonen for å havne i gjengkriminalitet.

– De barn som nu växer upp med att ingen tror på dem, att samhället fullständigt har gett upp på dem, de måste få den framtidstro som krävs för att de ska vara vaccinerade mot gängens inflytande.

Deretter skal man «slå til mot pengene».

– Minns ni Al Capone? Hans brottsimperium knäcktes till slut av att han fälldes för skattebrott. Så kan vi också knäcka gängen. Vi måste slå mot varenda felaktigt bygglov, skattebrott och varenda spelautomat som saknar tillstånd.

– För det ska vara dyrt, det ska vara jobbigt och det ska vara svårt att vara kriminell. Vi ska jaga gängen tills de ger upp.

Märta Stenevi er ikke bare talsperson for MP, hun har også posten som likestilling- og boligminister (er dog usikker på om hun fortsetter etter regjeringskrisen nylig).

Kommentarfeltene er ikke nådige mot Stenevi. Et par eksempler:

«Hon har verkligen gett begreppet osympatisk besserwisser ett ansikte. Hennes fullständigt osammanhängande jämförelse av ekonomisk brottslighet med bygglovsansökningar och gängkriminalitet tyder på någon slags psykotiskt tillstånd där hon har tappat all kontakt med verkligheten.»

«Precis som dessa brottslingar sitter med bokföringen på kvällarna!»

«Jösses, hur kan man vara så totalt borta från verkligheten. De bor ju i getton och säljer knark. Jag har aldrig hört talas om bokföring bygglov moms och dyl. för att sälja knark??? Hon är ju dum i huvudet på riktigt. Så ska de inte låsas in heller! Nä det har vi nog fått erfara. Har man inte förstått innan varför det går åt h-te så vet vi det nu!»

Les også: Multikultur er løsningen på æresvold, ifølge Miljöpartiet

Nyheter Idag
Samnytt
SVT Morgonstudion

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.