Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi har latt seg intervjue av Dagens Nyheter (DN). I intervjuet ble hun bedt om å tegne hvordan Sverige ville se ut hvis MP fikk styre fritt i 20 år. Resultatet beskrives som sinnssykt.

Stenevi (45) beskriver selv hva som vises på tegningen.

I mitten står Niklas och Mohammed. De har ett barn som cyklar mycket och bor alla tre i ett hus med solpaneler. Deras granne Lisa var nära att lämna barnmorskeyrket 2021, men efter vår arbetstidsreform orkade hon stanna och är nu en glad pensionär som hyr elbil när hon behöver ta sig någonstans.

Skogarna mår bra och långt ute till havs finns vindsnurreparker. Klimatförändringarna har hejdats så på loven kan Niklas och Mohammed ta sitt barn med elflyg till de svenska fjällen där snön ligger igen.

Fremtidsdrømmen til Märta Stenevi. Faksimile DN

Forfatteren og frilanseren Jens Ganman reagerer på sin blogg, hvor han beskriver tegningen som «sinnessjuk».

Ganman trodde det måtte være satire, men forsto så at tegningen var ment på fullt alvor. Han tror målsetningen må ha vært å provosere velgerne til SD og Moderaterna.

Det var ett smart upplägg: DN fick klick och Märta fick trolla sina vita, främlingsfientliga, homofoba, klimatförnekande motståndare.

Win-win för dem.

Lose-lose för Sverige.

Dessuten har jo MP fått styre nokså fritt i 12 år allerede, til tross for sin lave oppslutning. Resultatet er dyr bensin, skyhøye strømpriser, woke-hysteri, masseinnvandring og et enormt problem med gjengkriminalitet, vold og «utanförskapsområden».

Man undrar om korruptionen, gängen och klanerna också kommer att vara “hållbara” i framtiden? Svar saknas.

Som satiriker tackar jag Miljöpartiet för att de knuffat fram Märta Stenevi och Per Bolund som partiledare – som medborgare vill jag mest gråta. Må så vara att deras framtidsvision om Sverige är fullständigt orealistisk och intellektuellt sett på Teletubbies-nivå. Problemet är att de inte ser samtidens problem ens när de får dem i huvudet som ett kassaskåp tappat från femte våningen.

Som Ganman skriver i sin ingress: Det går ikke lenger an å parodiere den svenske samtiden.

Märtas sinnessjuka teckning

Svensk boligminister vil stanse bruk av sement av hensyn til klimaet

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.