Hva er det med Sandefjord? Denne koselige nesten-sørlandsbyen i solrike Vestfold. Hva er det som gjør skolene i denne ‘snille byen’ så utsatte for grov vold? Kan det ha noe med den såkalte integreringen å gjøre, tro?

– Sandefjord har 12 323 innbyggere med innvandrerbakgrunn, noe som gjør Sandefjord til kommunen med den høyeste andelen innvandrere i fylket, sto det å lese i Sandefjords blad 26. oktober i år.

Da var det Linda og Eddie som hadde fått spalteplass for å invitere kommunens 64 816 innbyggere (per 3.kvartal 2021) til å bli enda bedre på integrering, digitalt, selvsagt:

Eddie Whyte og Linda Linnestad i Sandefjord kommune vil nå høre fra deg som bryr deg om frivillighet og mangfold når de arrangerer et digitalt møte rettet mot lag og foreninger i kommunen. Målet er å gjøre Sandefjord enda bedre på integrering. (SB)

Det kan sannelig trenges!

Vold over alle grenser

Byen med hvalfangermonumentet over ‘guttane’ fra Vestfold som dro i månedsvis på hvalfangst i Sydisen, nykonfirmerte og livredde og som kom hjem som velferdsbyggere, er ikke lenger det paradis på jord som ‘guttane’ drømte seg hjem til, og som mange utenfor villabeltet kanskje tror det fortsatt er. Langt ifra. Bare spør lærerne i byen. Det har byens lokalavis gjort:

Skjermdump: Sandefjords Blad, 4.12.21 (betalingsmur)

For to år siden skrev Sandefjords Blad om at lærere i Sandefjord-skolen blir slått, sparket spyttet på og utsatt for drapstrusler. Anne Karine Steinbråten, leder for Utdanningsforbundet i Sandefjord, sier skolehverdagen for lærerne ikke har blitt bedre siden den gang. Tvert imot.

Nå er det grenser for hvor mye elendighet vi skal tåle, men bare så dere vet hva lærerne i Sandefjord, og sikkert ikke bare der, har å stri med, tar jeg med et sitat til:

Kvelningsforsøk, springskaller, overfall og ran er en del av skolehverdagen til lærere i Sandefjord-skolen.

Det høres ut som en situasjonsbeskrivelse fra Grundset-martn i de harde 30-åra (fikk sjøl en springskalle der i ’74), men det dreier seg altså om skolene i den ‘pene byen’.

Her er hva Vestfold og Telemark fylkeskommune skriver om skolene:

Kommunen har 32 grunnskoler med til sammen 7 596 elever. Sandefjord har to offentlige videregående skoler: Sandefjord videregående skole (Norges største) med 1 948 elever og Melsom videregående skole med 205 elever. I tillegg har kommunen tre private videregående skoler: Gjennestad videregående skole (141 elever), Signo videregående skole (18 elever) og Skagerak International School (186 elever). I Sandefjord ligger også Skiringssal folkehøgskole som eies av Vestfold fylkeskommune. Signo videregående skole er friskole for elever med hørselsnedsettelser i kombinasjon med andre funksjonsnedsettinger. De tar imot elever fra hele landet. (VTFK)

 

 

Volden i Sandefjord-skolene er dessverre ikke unik. Document har ikke ressurser til å følge opp forfallet i det norske skolevesenet. Vi har heller ikke ressurser til å skrive nok om hvor nedsnødd den såkalte integreringen er. For mange holder det med å kaste et blikk på avisoverskriftene som flimrer forbi. Om ran med machete, skyting på åpen gate, fornedringsvold og jeg vet ikke hva. Tilstandene i kongeriket Norge kan bare beskrives slik Redaktør Rustad gjorde i sin kommentar av i dag: Alt er galskap

Ransoffer dømt for vold mot raner

Elendigheten som kommer til syne i Sandefjords Blad er bare toppen av isfjellet. Her er hva kommunen har registrert av avviksmeldinger i skoleårets første fire måneder:

 • Kutt/stikk: 6
 • Kvelningsforsøk: 3
 • Overfall/ran: 1
 • Skalling: 3
 • Slag: 105
 • Spark: 60
 • Biting/spytting: 20
 • Klyping/kloring: 17
 • Lugging: 3
 • Truende atferd: 111
 • Annet av vold/trusler: 52

Document har skrevet om slikt før. Gang på gang, og denne gang takker vi en våken leser i Sandefjord for å ha opplyst i det minste noen av oss om hva som skjer. Alt er ikke bare omikron og strømpriser, men galskap er det!

Les også:

27 lærere roper varsku om trusler, vold og hevn- og æreskultur

Oslo følger etter svenske byer: Unge menn går med skuddsikker vest

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.