Byrådet i Oslo ønsker å delta i et forsøk som går ut på å fjerne ordens- og oppførselskarakterene i ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo.

Det er Utdanningsdirektoratet som har invitert et utvalg skoler til å delta i et nasjonalt treårig forsøk med vurdering i orden og oppførsel uten karakter, skriver Dagsavisen.

Utdanningspolitisk talsmann for Høyre i Oslo, Mehmet Kaan Inan, mener forslaget er hinsides all fornuft.

– Dette er hårreisende! I en tid hvor det er en femdobling av vold og trusler mot lærere i skolen, og mobbingen øker i Oslo under Ap og SVs ledelse av byen, er dette uforståelig, sier han.

Fra 2015 til 2022 har antallet innrapporterte volds- og trusselhendelser i Oslo økt fra 871 til 4964, altså en femdobling, viser tall fra Utdanningsetatens årsrapport for Oslo-skolen i 2022.

Tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at lærere tilhører en yrkesgruppe som er blant de mest volds- og trusselutsatte i norsk arbeidsliv. Dette til tross for at de har et særlig vern i lovverket.

Drammen-skole vil hindre skolebranner med gratis lunsj

Flere og flere lærere forteller også om at de føler seg utrygge i jobben sin.

– Hvis ikke lærere og elever føler seg trygge på skolen, klarer man ikke å skape et trygt miljø. Istedenfor å gjøre noe med at volden øker, velger byrådet å finne alternativer til de tiltakene som skal forhindre dårlig oppførsel, sier Inan og legger til:

– Byrådet må slutte å tvinge sin politiske ideologi på elevene i Oslo, de bør ikke bruke elever og lærere som forsøkskaniner.

Høyrepolitikeren mener forslaget grenser til galskap, og at det må stoppes.

– Dette forsøket må stoppes. Vold og uro i klasserommet gjør at elevene lærer mindre, at de føler seg utrygge og at lærernes arbeidsmiljø blir tøffere. Å fjerne dette vil være et skritt i feil retning, og er imot all sunn fornuft. Skal vi ikke lenger kreve og forvente at elevene oppfører seg på skolen? spør Mehmet Kaan Inan.

Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) har ikke kommentert kritikken fra Høyre, men sa følgende under møtet i Kultur- og utdanningsutvalget onsdag:

– Praksisen i dag har blitt oppfattet som en straff, og dette forsøket vil handle om bedre oppfølging av elevene og med andre typer tilbakemeldinger.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.