Bystyret i Oslo har vedtatt at «moderne rasisme og diskriminering» skal inn i læreplanen i skolene i Oslo.

Forslaget kom fra Ungdommens bystyremøte (UMB), og er nå behandlet og vedtatt av bystyret i Oslo, skriver Avisa Oslo.

Innstillingen fra kultur- og utdanningsutvalget var at bystyret ber byrådet gjennom Utdanningsetaten lage et opplegg for en frivillig skoledag som skoler kan ta i bruk der man har fokus på å lære om «rasisme og høyreekstremisme i et norsk perspektiv».

– Hverdagsrasisme, systematisk rasisme, og høyreekstremisme

Dette var kultur- og utdanningsutvalgets innstilling:

  1. Bystyret ber byrådet gjennom Utdanningsetaten lage et opplegg for en frivillig skoledag som skoler kan ta i bruk der man har fokus på å lære om rasisme og høyreekstremisme i et norsk perspektiv. Opplegget skal fokusere på blant annet hverdagsrasisme, systematisk rasisme, og rasisme og høyreekstremisme i Norge gjennom historien.
  2. Bystyret ber byrådet gjennom Utdanningsetaten legge til rette for at skoler kan benytte seg av eksterne foredragsholdere, organisasjoner og lignende som jobber mot rasisme og annen diskriminering i arbeidet mot rasisme og diskriminering.

Begge punktene ble vedtatt, det første mot stemmene fra Høyre, Frp og FNB. Det andre punktet ble enstemmig vedtatt.

– Dette opplegget skal fokusere på blant annet hverdagsrasisme, systematisk rasisme, og rasisme og høyreekstremisme i Norge gjennom historien, heter det i innstillingen.

– Sterk vekst i rasisme

Det ble også innstilt at bystyret ber byrådet gjennom Utdanningsetaten legge til rette for at skoler kan benytte seg av eksterne foredragsholdere, organisasjoner og lignende som jobber mot rasisme og annen diskriminering.

Sofia Rana (Rødt) hevder at «det har vært en sterk vekst i rasisme og høyreekstremisme i Norge de siste årene».

Mehmet Kaan Inan (H). Foto: Oslo kommune / Sturlason

Mehmet Kaan Inan (H) mener rasisme er en stor del av hverdagen til mange, og at staten har gjort mye for å få bukt med rasisme, men «ikke nok», og at det trengs «holdningsendring».

– Rasisme «et stort problem i Norge»

Fra bakgrunnen for Ungdommens bystyremøtes forslag:

Er det en ting sommerens debatter og demonstrasjoner har vist oss, er det at rasisme fortsatt er et stort problem i Norge, og ikke noe vi bare leser om i historiebøkene. Likevel er undervisningen elever får hovedsakelig basert på andre lands situasjon, og historiske hendelser i den antirasistiske kampen. Vi mener at den manglende undervisningen om rasisme i et moderne, norsk perspektiv fører til mangel på nødvendig kunnskap, og i siste ende til mer rasisme i befolkningen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂