– Byrådet har mistet grepet rundt volden i Oslo-skolene, så nå legger vi frem en plan mot vold og trusler i klasserommet, sier skolepolitisk talsperson for Høyre i Oslo, Mehmet Kaan Inan til Dagsavisen.

Tallene for vold i Oslo-skolene har femdoblet seg siden 2015, viser tall Dagsavisen har innhentet fra Utdanningsetaten. I 2015 ble det rapportert om 871 vold- og trusselhendelser i Oslo, mens i 2022 var tallet økt til 4.964 tilfeller.

– Det som bekymrer oss er at vi ser en voldsom vekst i rapportere tilfeller av vold mot lærerne i Osloskolen. Dette er helt uakseptabelt. Lærerne i Oslo har som alle andre krav på et trygt arbeidsmiljø. Det er det altfor mange som ikke har i dag, sier Mehmet Kaan Inan til Dagsavisen.

– Derfor ønsker vi å teste ut og installere voldsalarm plassert i klasserommene, som varsler til skolens ledelse dersom en voldshendelse oppstår. Dersom dette prøveprosjektet fungerer godt, ønsker vi å utvide det til å gjelde flere skoler, sier Høyre-politikeren.

Oslo Høyre har engasjert den voldsutsatte læreren Clemens Saers og forsker Børge Skåland, til å utarbeide en tipunkts tiltaksplan for å gi lærerne et trygt arbeidsmiljø, som de vil iverksette om de kommer i posisjon etter valget til høsten.

Clemens Saers ble selv skadet for livet av en elev på Oslo handelsgymnasium i 2014. Han fikk liten eller ingen støtte, men til «takk» ble han stemplet som «høyreorientert rasist».

– Det viktigste med Høyres forslag, er at rektor har myndighet til å si til de som går løs fysisk på læreren og skader dem, at de ikke skal være på skolen av hensyn til alle de elevene rundt som oppfører seg ordentlig. De fleste gjør det. Da skal vi ikke ha elever der som gir fullstendig blaffen, sier Saers. (Dagsavisen)

Oslo Høyre vil prøve ut voldsalarmer i klasserommene (Dagsavisen – betalingsmur)

Les også:

Nesten drept av elev – stemplet som høyreekstrem rasist

Skolebarn betaler prisen for hodeløs innvandring

Dagsavisen skriver om vold i skolen. Men hva er årsakene?

NRK bekymret for volden i skolen, men spør ikke om årsakene

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.