Fra Nørrebro i København. Foto: Steen Raaschou.

En ny undersøkelse blant muslimer i Danmark viser at en stor andel mener det ikke bør være lov å kritisere islam. Den danske utlendings- og integrasjonsminister Mattias Tesfaye oppfordrer innvandrere som ikke vil respektere ytringsfrihet og danske verdier, til å forlate Danmark.

Undersøkelsen ”Ytringsfrihed i Danmark” fra det danske Justitsministeriets Forskningskontor, viser at hele 76 prosent blant innvandrere og etterkommere fra muslimske land som Tyrkia, Libanon, Pakistan og Somalia, mener det bør være ulovlig å kritisere islam. Til sammenligning mener kun 18 prosent av et representativt utsnitt af befolkningen i Danmark i alderen 16 til 74 år det samme.

Forskerne bak undersøkelsen har også spurt folk fra Sri Lanka og Vietnam om deres syn på ytringsfrihet, hvilket i grove trekk er på linje med resten av befolkningen, skriver Berlingske Tidende (bak mur). Tallene er kontrollert for kjønn, inntekt og utdannelse, så det å være innvandrer er i seg selv ikke forklaringen…

Undersøkelsens resultat bekymrer utlendings- og integrasjonsminister Mattias Tesfaye, som til Jyllands-Posten (bak mur) sier:

«Der er kommet nogle mennesker til Danmark for at blive en del af vores velstand og tryghed, men som ikke anerkender, at det bygger på nogle frihedsrettigheder, f.eks. ytringsfrihed.»

Ifølge ham er kritik af magt hele grundlaget for, at Danmark er et velfungerende samfund.

«Vi kan kritisere politikere, religion og magthavere af enhver slags. Der er ikke nogen, der er fri for kritik. De lande, der ikke har den ret, er lande, hvor det går dårligt,» siger Mattias Tesfaye.

Ministeren er overfor Berlingske Tidende «desværre ikke chokeret».

Med årene er det nemlig blevet mere og mere klart, at det er sværere at omplante mennesker fra en kultur til en anden, end man lige havde forestillet sig, mener han.

«Derfor befinder vi os i en årtier lang værdikamp, og det havde vi nok ikke forestillet os, da man åbnede grænsen i slutningen af tresserne. I dag må vi så bare konstatere, at opgaven er langt større og langt vigtigere, end vi havde forestillet os dengang,» siger han.

Mattias Tesfaye mener at Danmark har en oppgave med å få innvandrere til å forlate sitt tidligere sett med verdier, og slutte seg til de danske og vestlige. Han varsler derfor at det kan komme initiativer mot negativ sosial kontroll i innvandrermiljøer.

«Vi skal vinde den kamp ved at sørge for, at tilstrømningen fra disse lande ikke er for stor. Og ved at vinde særligt de nye generationer for demokratiet. Her er min opfattelse, at der hos de unge er ved at ske noget virkelig positivt», siger ministeren.

Han opfordrer indvandrere, der ikke vil respektere de danske værdier, til at forlade Danmark igen.

Brian Arly Jacobsen er lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, og peker på at tidligere undersøkelser har vist samme tendens. Disse holdningene er altså ikke nye og endringene siden forrige undersøkelse er heller ikke store.

«Det er ikke nyt i den forstand – men man kan sige, at der ikke rigtig er noget, der har ændret sig, siden sidst man spurgte om det her», siger Brian Arly Jacobsen.

Han mener, at den kritiske holdning til kritik af religion trækker tråde til både diskussionen i forbindelse med ophævelsen af blasfemiparagraffen i 2017, fatwaen mod Salman Rushdie, forfatter til bogen ”De Sataniske Vers”, som mange muslimer anså for at være blasfemisk, Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og det franske satireblad Charlie Hebdo, der bragte Muhammed-tegninger og blev udsat for et terrorangreb.

Hvorfor Dansk Folkepartis justistalsmann Peter Skaarup er «rystet» over dette ligger vel i politikkens natur når man til tross for tiår med advarsler fremdeles ikke har fått bukt med et voksende og urovekkende samfunnsproblem, men han sier like fullt:

“Jeg synes det er meget rystende, at der er så mange muslimer i Danmark, som ikke støtter op om ytringsfriheden og åbenbart ikke har forstået, hvad det er for værdier vores land baserer sig på.

Det er udtryk for årtiers fejlslagen integration og må dels føre til, at man styrker integrationen i forhold til den gruppe indvandrere, der ikke kan hjemsendes, dels sørger for, at dem, der kan hjemsendes, bliver det,” siger Peter Skaarup.

Ifølge Arly Jacobsen er det to vesentlige grunner til motstanden mot religionskritikk:

Den ene er, at muslimer i især Vesteuropa føler et pres mod deres religion og identitet.

«Så reagerer nogle muslimer – og i det her tilfælde et flertal – ved at sige, at en løsning kan være, at man får en art blasfemiparagraf. At det bliver ulovligt at kritisere islam», forklarer Brian Arly Jacobsen.

Den anden grund er, at indvandrere kommer fra lande, hvor der er andre traditioner for, hvordan man lovgiver om ytringsfrihed.

«Det tager måske noget tid at transformere de gamle holdninger, man har til ytringsfrihed, til det nye værtslands værdier», siger Brian Arly Jacobsen. Han peger også på spørgsmålet om homoseksualitet som et brydningsfelt.

«Det tager måske noget tid», ja.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.