Integrasjonsminister Mattias Tesfaye. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix via Reuters / NTB.

I et intervju med Jyllands-Posten er Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Mattias Tesfaye (S) helt klar på at islam skal tilpasse seg Danmark, og ikke omvendt.

Udlændinge- og integrationsministeren mener, at »en stor del af islam i dag repræsenteres af ekstremister«. Han vil med en række love dæmme op for islamisme i Danmark. Blandt andet venter et opgør med de muslimske friskoler.

Ministeren sier han innleder en verdikamp, en «andre omgang» i innvandringsdebatten.

Ikke uventet møter retorikken motstand fra de andre regjeringspartiene. Rosa Lund er innvandringspolitisk talsperson for Enhedslisten. Hun mener Tesfaye burde fokusere på alle muslimer som jobber og betaler skatt.

Ministeren burde bruge mere tid på at tale om, at rigtig mange muslimer står op hver morgen, passer deres arbejde og betaler deres skat. Hvem er det, som er sosu-assistenter eller kører ud med Nemlig.com her under coronakrisen? Det er ofte indvandrere.

Ifølge Lund har det danske samfunnet lagt ut snubletråder som gjør integrering vanskelig:

Det er svært at komme til at lære dansk. Det er svært at få statsborgerskab, integrationsydelsen er lav, og man er bange for at blive kylet ud, fordi man er her på midlertidigt ophold.

Lignende tanker har vi hørt i Norge, i flere tiår.

Også innvandringspolitisk talsmann for De Radikale reagerer. Kristian Hegaard vil fortsette den evige diskusjonen om hvordan man får innvandrere i arbeid.

Vi vil hellere blæse til handling end til værdikampe og “anden halvleg”. Islamisme skal naturligvis bekæmpes, og vi har selv foreslået en egentlig handlingsplan mod negativ social kontrol. Jeg savner snakken om, hvordan vi får indvandrere i uddannelse og job.

Tesfaye sier det rett ut:

Hvis ikke vi havde indvandring fra muslimske lande, havde vi heller ikke integrationsproblemer.

Han får støtte fra Mads Fuglede i Venstre, som litt forvirrende tilsvarer Høyre i Norge.

Thomas Hoffmann er professor og islamforsker ved universitetet i København. Han mener fokuset på økonomi og sosiale barrierer blir for enkelt:

I Danmark har vi en tendens til at underkende den rolle, islam spiller for folks værdier, fordi vi selv er så sekulariserede.

Tesfaye har tidligere uttalt at «dansk asylpolitikk har moralsk brutt sammen», og at det mest solidariske Danmark kan gjøre, er å stenge grensene og hjelpe flyktninger der de er.

Noen dager senere vant hans parti Socialdemokratene (S) regjeringsmakten tilbake i det danske folketingsvalget 2019.

Køb Lars Hedegaards nye bog her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂