Fra inngangspartiet ved den store moskeen i Paris. Illustrasjonsfoto: Jebulon / Wikimedia Commons.

Ministre fra Østerrike, Danmark, Belgia og Frankrike har stiftet et forum mot segregasjon og ekstremisme i Wien som tar sikte på å bli et kompetansesenter i bekjempelsen av politisk islam.

Islamismen stopper ikke ved grensene, derfor må samarbeidet i Europa styrkes, sa Østerrikes integreringsminister Susanne Raab under en pressekonferanse i Wien torsdag.

Tilstede var også Danmarks innvandrings- og integreringsminister Mattias Tesfaye, statssekretær i Frankrikes innenriksdepartement Marlène Schiappa og den belgiske regionen Flanderns ministerpresident Bart Somers, opplyser Kurier.

Frontfigurene er for mangfold, og ikke imot islam som sådan:

Det handler ikke om å bekjempe islam eller muslimer, fremhevet ministrene fra Frankrike, Belgia og Danmark. «Vi kjemper for demokratiet, opplysningen og verdiene våre», understreket Tesfaye. Ifølge Somers er det også en kamp mot ekstremisme og parallellsamfunn, da disse truer samfunnets sammenhengskraft. «Vi må igjen bringe mennesker sammen i et fellesskap som kjennetegnes av mangfold», sa den belgiske ministeren.

Forumet de har stiftet skal holde et årlig møte, og involvere andre EU-land i dialogen, ikke minst med sikte på et forskningssamarbeid, skriver den østerrikske avisen.

Foruten politiske representanter og EUs antiterror-koordinator Ilkka Salmi omfatter de runt 100 deltagende ekspertene den franske islameksperten Gilles Kepel, den svenske ekstremismeeksperten Magnus Ranstorp, den danske religionsviteren Lene Kühle, Lorenzo Vidino fra George Washington University som er en ledende ekspert på Det muslimske brorskapet i Europa, samt Mouhanad Khorchide, professor i islamsk teologi ved universitetet i Münster.

Muslimbrødrene opptrer som ulver i fåreklær, og målet deres er å bygge et parallellsamfunn i Europa, sier Vidino til Kronen Zeitung. Han anslår at islamistbevegelsen har en klikk bestående av 200 lederskikkelser i Østerrike, mens det tilsvarende antallet anslås til rundt ett tusen både i Frankrike og Tyskland.

Disse skikkelsene kan vise forståelse for LGBT-rettigheter fremfor et tv-kamera om morgenen, for deretter å ta til orde for at LGBT-mennesker skal kastes ut fra et tak i moskeen samme kveld, sier Vidino.

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.