Fra fasaden til avisen Fædrelandsvennen på torvet i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix.

Stadig flere norske aviser finner ut at de ikke orker å ha de hersens leserne med seg i kommentarfeltene, som er blitt nedlagt én etter én de siste årene. Nå kaster også Fædrelandsvennen inn håndkleet, og legger ned sitt.

Avisens begrunnelse for stengningen er en erkjennelse av egen utilstrekkelighet:

Det er for mye «personangrep, sjikane og usakligheter» i kommentarfeltet, konstaterer avisen, og begrunner stengningen ved å innrømme sin manglende evne til å administrere denslags:

Vi har forsøkt lenge. Vi har flere ganger tidligere vurdert å stenge, men funnet grunner til å gi kommentarfeltet en sjanse til. Vi har strammet inn debattreglene, innført strengere moderering, oppfordret flere til å delta og brukt flere ressurser. Men nå er det altså slutt. Vi merker at kommentarfeltene heller skremmer folk bort fra debatten, enn å invitere dem inn.

Av en eller annen grunn er det altså umulig for Sørlandets dominerende regionavis å fjerne det som etter deres mening ikke hører hjemme i kommentarfeltet, til tross for «flere ressurser». Skal tro hva annet de ikke klarer? Kanskje å drive reell kritisk og opplysende journalistikk, og slik utføre sitt samfunnsoppdrag?

Ute av stand som Fædrelandsvennen er til å fjerne det de mener måtte skremme bort folk fra debatten, nedlegger de debatten i stedet.

De påstår selvsagt noe annet:

Vi har debattsider på nett der vi publiserer lesernes meninger slik vi kjenner det fra papiravisen. […] Vi håper og tror på økt deltakelse på våre debattsider. Vi har derfor utviklet enkle verktøy for deg som ønsker å skrive innlegg.

Men her siles det naturligvis etter de vanlige kriteriene som i utgangspunktet drepte reell debatt, og man må abonnere på avisen for å lese innleggene. Det hele fremstår som en dårlig vits.

Det er litt fascinerende at avisene møter den teknologiske utviklingen ved å fraskrive seg den raske, mer utvungne og direkte debattformen som et kommentarfelt tilbyr. Og de gjør det vel vitende om at knapt noen vil gidde å skrive et avisinnlegg og sende inn som erstatning for det som er borte. Det er et altfor vassent antiklimaks, det er omtrent som om Messenger skulle erstattes av gamle dagers telegrammer.

Samtidig ser man at en rekke offentlige personer kultiverer den direkte debattformen selv i sosiale medier. Det er som om man ikke orker å involvere plebeierne – den tvilsomme røkla som sørger for at de rent faktisk tjener penger.

Document har for ordens skyld ikke noen planer om å nedlegge kommentarfeltet. Vi fjerner det vi synes ødelegger for debatten, og er ganske godt fornøyd med resultatet. Plutselig ble vår talerstol enda litt viktigere. Bruk den med omhu.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.