Document passerte 20.000 følgere på Facebook søndag. Det betyr selvsagt noe: At Document blir verdsatt, at vi trengs og at de andre medienes ignorering ikke virker. Brennmerking har det i de senere år vært mindre av.

Når andre medier later som Document ikke eksisterer er det selvsagt fordi de aktivt motarbeider det som er vår redaksjonelle linje: Å få frem også den andre siden. Hvor ko-ko det enn høres: Det er snart Document som kan bruke det gamle Aftenposten-slogan: Solid bakgrunn for egne meninger.

Document har på forsommeren startet Document.dk, og det kan bli flere nasjonale avleggere. Grunnen er at vi utgjør et nordisk skjebnefellesskap. Det kulturelle, politiske og religiøse fellesskap strekker seg over flere hundre år. Det skal bare litt velvilje til å lese dansk for de fleste nordmenn. Hvis noe er viktig nok legger man seg i selen.

Vi skulle gjerne ha oversatt, men det har vi ikke ressurser til.

Vi  – dansker og nordmenn – står overfor de samme problemer og de samme unnfallende myndigheter. Debatten er friere i Danmark, der har nordmenn mye å lære. Sverige er et annet landskap og sterke krefter i Norge drar i svensk retning. Hvis vi snakker om polarisering så er det ingen tvil om at den svenske kursen er en oppskrift på polarisering.

Derfor må den norske offentligheten lære av danskene. Det slår meg at den norske debatten deler et urovekkende trekk med svenskene: Alt tas svært personlig opp og blir et spørsmål om person. Derav de sterke følelsene, ønske om å kontrollere, brennmerke og utstøte. Meninger gjøres til et spørsmål om moralsk vandel og man måles og veies kontinuerlig.

Dette er ikke sunt.

Vekst betyr større og flere oppgaver. Våre flinke redaksjonelle medarbeidere bruker uforholdsmessig mye tid på moderering. Det produseres nå noe sånt som 10.000 innlegg i måneden. Det ville være en stor avlastning for oss om det meldte seg noen til å moderere. Det bør være en person som er vant til å bedømme tekster. En pensjonert lærer bør være godt kvalifisert. Skriv til kontakt@document.no, og merk brevet: moderering.

Hvis red. forestiller seg en typisk document-leser så er det en person som ønsker et nyhetsmedie som gjenspeiler tiden og gir nye perspektiver: Hvis de etablerte mediene har kun ett perspektiv, skal vi gi et annet.

Det blir stadig tydeligere at vi gjennomlever en periode hvor premissene for det liberale samfunn viser tretthetstegn: At det er plass til alt og alle. At friheten og toleransen er grenseløs. Vi ser nå at det er den ikke. Men hvilke grenser vil bli satt? Det finnes sterke ny-autoritære tendenser utenfor Europa og USA. Hvordan kan Europa tro at det bare kan fortsette som før?

Jeg tror ikke man skal undervurdere leserne. Jeg synes å merke en mye større villighet til å tenke nytt og si det som ofte ligger opp i dagen.

For at vi skal kunne fortsette arbeidet, trenger vi lesernes støtte, økonomisk. Det blir absurd hvis vi blir så store at vi må bruke mer og mer tid på å administrere. Det er det tendenser til. Du kan avhjelpe ved å bli fast månedlig bidragsyter. Det gir oss trygge ben å stå på.

Vi har invitert til møte med redaksjonen torsdag 18 august kl 1800 i Seniorsenteret på Majorstuen, rett nedenfor Politihøgskolen. (Slemdalsvn 3)

Vi vil gjerne at folk melder seg på, kontakt@document.no, stikkord: møte med leserne.

Her vil vi forklare om hva som har skjedd den siste tiden og planene fremover. Leserne registrerte teknisk hikke i mai. Det skyldtes en rekke uheldige omstendigheter, folk som ikke visste helt hva de gjorde, leverandør som ikke leverte hva de lovte osv. De problemene er fortid. En kort nedetid fredag kveld skyldtes en leverandør som fikk strømbrudd. Vi skifter selskap.

Drift av et større nettsted krever ressurser og profesjonalitet. Jeg er overbevist om at leserne ønsker et kvalitetsprodukt. Det er deres valg. Man kan tenke at det ser så lekkert ut at det sikkert går av seg selv. Nei, det gjør ikke det.

Vi vil gjerne etablere kanaler for mer feedback. Det er utrolig hvor mye som kan komme frem i kommentarfeltet av kunnskap og gode ideer. På lesermøtet kan vi åpne en ny kanal.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂