En videoreportasje på australske Sky News viser at de kinesiske markedene for ville, og i noen tilfeller også levende, ville dyr har gjenåpnet. Skjermdump: Sky News Australia, YouTube

I et forsøk på å redde sitt omdømme, har Kina annonsert et forbud mot alt salg og servering av ville dyr innenlands. Det er flere kilder på at forbudet ikke etterleves, og nå kommer nyheten om at kinesiske myndigheter gir økonomisk støtte til eksport av ville dyr.

Med henvisning til folkehelsen, nedla Folkekongressen i Kina 24. februar i år forbud mot handel og fortæring av ville dyr. Tiltaket var en reaksjon på koronasmitten og sterke mistanker om at denne smitten først ble spredt via ville dyr som flaggermus og pangoliner i den kinesiske byen Wuhan, skriver DN.

Disse og andre ville dyr selges døde eller levende på markeder særlig sør i Kina, enten som mat eller til medisinsk eller helbredende bruk.

Disse såkalte «våtmarkedene» har også blitt en stor utfordring rent omdømmemessig for Kina, som nå kjører en global diplomatisk offensiv etter koronautbruddet.

Det har også kommet frem at kinesiske myndigheter har forbudt salg av hunder som mat. Hund regnes som en delikatesse mange steder sør i Kina.

DN velger her å se bort fra flere internasjonale mediers rapportering om at det ikke tok lang tid før Kina gjenåpnet sine famøse markeder for omsetning av ville dyr.

Markedet for handel med ville dyr er ifølge The Wall Street Journal en kjempeindustri som omsetter for titall milliarder kroner i året. For å kompensere bortfallet av innenlands villdyromsetning, tilbyr kinesiske myndigheter i stedet eksportstøtte og skatteincentiver for salg av ville dyr og produkter til utlandet.

USA og Donald Trump er blant dem som har uttalt seg mest kritisk til Kina i forbindelse med koronasmitten. Fox News opplyser at USA er det største markedet for kinesisk eksport av animalske produkter som brukes innen farmasien.

Kinesiske eksilmiljøer og land i Asia er ellers de ivrigste kjøperne av produkter fra ville dyr i Kina.

Les også: