Michelangelo, Kristus på korset omgitt av jomfru Maria og evangelisten Johannes

 

Det er i krisetider vi får prøvet hva vi er laget av. Om vi klarer å holde fast ved oss selv. Påske har noe å si oss, hvem vi er: Korset står for frihet.

Det er ikke slik at vi kan bli hvem vi vil. Frihet består i å innse nødvendighet. Selv Jesus ba om å få slippe. Men han måtte gå hele veien for at det som det var lagt til rette for, skulle bli oppfylt. Hvis ikke Jesus hadde dødd for oss, hadde vi ikke hatt vår frihet.

Frihet er å innse det nødvendige, det som må gjøres. Slik har frihet vært opp gjennom historien: Skyldighet. Mot foreldre, mot barna, mot kongen. Slit for å skaffe brød på bordet. Det er bare vår tid som har funnet opp den totale frihet. At mennesket kan bli hva det vil.

Dette er ikke frihet. Det er det motsatte, og kan bare ende med forferdelse.

Det skjedde noe for to tusen år siden, og siden har ikke verden vært den samme. Hvis noe er satt inn i verden, kan det ikke omgjøres. Det kan ikke tilbakekalles. Jesu oppfyllelse av sin gjerning forandret vår kosmologi og gjorde korset til sentrum. Du kan flykte fra det, benekte det, motarbeide det. Men du kan ikke omgjøre det som ble satt i bevegelse og som alt roterer rundt.

Korset ble til sentrum i vår kosmologi. Det kan du heller ikke reversere. Sosialismen har forsøkt å stjele evangeliet og gjøre det til sitt. Men det er menneske-til-menneske og utarter. For at noe skal bli godt, må det ha den tredje faktor: en Gud som ga mennesket fri vilje.

Det er dette som er fundamentet for skaperverket: Gud ga mennesket fri vilje. Hvis ikke kunne ikke mennesket velge å følge hans bud. De ville blitt slaver.

Folk tenker kanskje ikke over det. Men dette er helt fundamentalt: Jahve/Gud ga mennesket retten til å velge.

Frihet består i retten til å si nei. Hvis det var forutbestemt til å si ja, ville det ikke vært noen historie.

All historie bygger på denne grunnleggende frihet, til å si nei til Gud.

Jesus blir født som menneske av kjøtt og blod. Han vil vise mennesket at hans rike ikke er av denne verden. Han gjør det Faderen har bedt ham gjøre: ofre seg for menneskene, for at de skal se hva mennesket er i stand til: at kjærligheten er sterkere enn Døden.

Det er a powerful statement, et standpunkt så kraftfullt at det forandret verden for alltid. Siden har ikke menneskene kunnet unngå å bli tiltrukket av symbolet på denne handlingen. Og korset står der som en påminnelse som truer alle som vil kontrollere menneskene. De hater korset fordi de ikke kan kontrollere det.

Korset står for frihet.

Tom Holland forteller oss i «Dominion» at det tok 300 år før korset ble forvandlet fra å være et symbol på tortur til å bli hva det er i dag: tegnet på noe som forandret tiden.

Jesus fødes inn i en tid der grekerne hadde brukt sin ratio – sin fornuft – til å grave i tingenes bestanddeler og funksjoner.

Da grekerne ba Sokrates forandre mening fordi han ødela ungdommen med sine spørsmål, svarte han at «det tror jeg ikke jeg gidder». Han hadde slått inn på en vei det var vanskelig å vike fra: å lete etter sannheten. Da det kom til stykket, valgte han heller giftbegeret.

Kristendommen oppstår i møtet mellom jødedommen og gresk/latinsk språk og kultur. Vi – vår sivilisasjon – er resultatet. Men bare så lenge vi forstår røttene og det som skapte oss.

All den kunnskap som fortidens fedre og kvinner samlet opp gjennom generasjoner, er i ferd med å gå tapt fordi vi styres av mennesker som vil nullstille samfunnet og skape en helt ny verden.

Dette er avguderi.

Du tror kanskje at den anomi vi lever i, er et resultat av at vi lever i overflod, også på informasjon.

Men informasjon er ikke kunnskap. Kunnskap forutsetter forståelse.

En av USAs klokeste hoder, Dennis Prager, forteller at han hadde en åpenbaring som ung student på Colombia-universitet i New York. Han syntes ikke han fikk noe ut av undervisningen, lærerne ga ham ikke noe. En dag han gikk over campus, var det en setning som traff ham i hodet, på hebraisk: Visdom kommer fra frykt og beven for Gud.

Ting er ikke enkle. De er komplekse, og noen ganger er de et mysterium.

Jesus er et mysterium du aldri blir ferdig med. Du skal la det være et mysterium, og du skal ikke slippe det. Slik vil det forandre deg gjennom årene. For både Gud og mysteriet lever i tiden.

Noen ønsker å fjerne dette mysteriet og det som ligger bak forhenget, som arbeider på måter vi ikke forstår, men som vi kjenner er der, fordi mennesker er mer enn kroppsvæsker.

Derfor mener jeg det er riktig å bruke ordet avguderi om de gigantomane planene våre ledere har for omskapning av samfunnet.

De fjerner det vi har trodd på, og de fjerner historien, slik at den fortaper seg. De unge vet nesten ingenting.

Hvis vi vil beskytte våre samfunn, må vi samle og bevare viten om fortiden.


Zhang Wenbins øyne uttrykker en klokskap og et intellekt som man finner hos mennesker som har den sjelelige styrken til å stå opp mot ondskapen.

Zhang Wenbin er en kinesisk student som 30. mars la ut en video der han sier at han har gjennomskuet det kinesiske kommunistpartiets løgner.

Since I scaled the Great Firewall, I gradually came to the realization that the Chinese Communist Party has extended its dragon claws into every corner of the world, including the collective farming [1950s], the Cultural Revolution [1966-1976], the Great Famine [1958-1961], the One-Child Policy, the Tiananmen massacre [1989], as well as the persecution of the Falun Gong [spiritual movement], and the peoples of Tibet, Hong Kong and Xinjiang.

Det tok ikke lang tid før Wenbin forsvant. Legen Ai Fen ved akutten på sykehuset i Wuhan klarte heller ikke tie stille om hva hun hadde sett. Også hun forsvant.

Hvis noen står for diktatur, må noen velge frihet. De må ofre seg. Kommunismen er et forferdelig system, og de som har styrke til å reise seg mot det, har stor moralsk styrke. Det gjaldt i det gamle Sovjetunionen, og det gjelder Kina av i dag. Det er ikke slik at disse systemene plutselig blir «snille». De beseires av en større moralsk kraft.

Har vi den kraften i dag? Forstår vi nødvendigheten av å søke og styrke den kraften? For hvis ikke, er vi ille ute.

Kina er blitt en cutting edge mellom diktatur og frihet, og våre myndigheter og medier står på feil side. Det er ikke av blindhet, uvitenhet eller naivitet at NRK hver dag lovpriser Kina og minner om at USA nå har mistet flere enn under 9/11. Det går en direkte linje fra studioet på Marienlyst og til maoismens glansdager blant studenter i Norge på 1970- og 80-tallet. Dette er dragesæden som min generasjon sådde, og det utrolige er at en ny forbrytelse, som har sitt opphav i Kina og rammer en hel verden, brukes til å gjødsle den.

Dette er et meget mørkt komplott. Vi ser allerede hvordan islam har fått fotfeste i våre medier. Nå også apologi for et brutalt, imperialistisk regime.

Det er uhyggelig.

Å leve under korset er å leve i en virkelig verden. Det gir oss styrke til å stå imot. Det gir oss styrke til å se forskjell på løgn og sannhet.

Det gir oss håp.

Golgata og påskemorgen skjedde i tiden. Vi vanlige dødelige kan forstå Golgata, men vi har problemer med påskemorgen, som er det endelige beviset på at han var Guds sønn. At kjærligheten er sterkere enn Døden.

Men det er helt greit at vi ikke klarer å forstå, for vi trenger ikke forstå. Vi skal ikke forstå med hodet. Vi skal dreie hodet i den riktige retningen og begynne å gå. Vi er mennesker og kommer ikke frem på denne siden.

Kristendommen er forankret i historien, den oppsto i tiden og er bundet av tiden. Hvis vi bruker våre gode sider og vår kunnskap, har vi fantastiske muligheter til å skape noe godt og nytt. Men vi må ikke la oss hypnotisere av bildene som våre ledere og medier forsøker å fjetre oss med.

Vi må innse nødvendigheten av å gjøre det riktige.

Deri ligger friheten.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.