Tsjekkiske Vera Jourova er justiskommissær. Foto: Yves Herman/Reuters/Scanpix

EU inntar en steil og konfronterende holdning til Polen. Det er som Brussel sier: Nå som Storbritannia er ute, er turen kommet til  polakkene.

Men ordene som justiskommissær Vera Jourova bruker er så harde at de faller på sin urimelighet. Så dumme er ikke polakkene. Det må stikke noe annet under.

EUs justiskommissær Vera Jourova går hardt ut mot endringene i rettsvesenet i Polen. – Dette er ingen reform, det er ødeleggelse, sier hun.

En ny, omstridt lov i landet innebærer at dommere kan bli oppsagt hvis de motsetter seg regjeringen. Hvis de for eksempel setter spørsmålstegn ved utnevnelser i rettsvesenet, kan de straffes og få sparken.

De risikerer også å bli straffet dersom de utøver «politisk virksomhet» eller «hindrer rettssystemets funksjon».

Det høyrepopulistiske regjeringspartiet Lov og Rettferdighet (PiS) står bak loven, som kritikerne mener innebærer at politikerne tar kontroll over rettsvesenet. (NTB)

At Polen skulle gå bakover i tiden og politisere rettsvesenet, virker helt usannsynlig, gitt Polens erfaringer med kommunismen. Hvorfor skulle Lov og Rettferdighetspartiet ha behov for å «ta kontroll» over rettsvesenet?

Det henger ikke på greip.

Men Polen har markert uenighet med EU-kommisjonen ved flere anledninger: Det har nektet å ta imot migranter/flyktninger. Det har et godt forhold til Trumps USA. Det er uenig i den ambisiøse klimaplanen Brussel har foreslått. Polen ønsker heller ikke at EØS-midler skal brukes til å fremme LQBT-rettigheter og -verdier, slik bl.a. Norge har gått inn for.

EU ønsker å tvinge sine verdier på Polen. Det handler om nasjonal selvråderett, og den gir ikke polakkene fra seg.

Polen kan føle seg inneklemt mellom Russland og Tyskland, en gammel historisk klemme.

Det virker som noen har gitt Jourova beskjed om å sette tommeskruene på polakkene. Nå trues det med å inndra økonomisk støtte.

– Dette er ikke lenger en styrt intervensjon rettet mot noen få svarte får, men et bombardement, sier hun. Hun omtaler innføringen av loven som et «farlig øyeblikk» som kan vise seg å være irreversibelt.

Vera Jourova sier hun støtter forslag om å knytte tildeling av EU-midler tettere opp til medlemslandenes opprettholdelse av rettsstatsprinsippene.

– Budsjettet handler om å tildele midler bare til land der uavhengige domstoler kan påkalles hvis det er tvil om at pengene er brukt på en riktig måte, sier hun. (NTB)

Hva slags spill er det Brussel driver? Etter Brexit skulle man tro at Brussel ville anstrenge seg for å bedre samarbeidsklimaet. I stedet er man ute etter å skape disiplin i rekkene.

Polen har fått et bedre samarbeid med Storbritannia, som bare kan bli bedre etter Brexit. Det er mye USA og Storbritannia kan gjøre for å stikke kjepper i hjulene for Brussel.

 

 
Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.