Nytt

Illustrasjonsfoto: Paweł Zdziarski / Wikimedia Commons.

Politisjef Jørgen Bergen Skov i København ønsker å ta i bruk ansiktsgjenkjennelse, og sier det vil være et effektivt middel for å bekjempe kriminalitet. Københavnpolitiet har derfor bedt om utvidede fullmakter til å bedrive overvåkning i den danske hovedstaden.

Når politiet henter inn overvåkningsbilder, vil teknologien også kunne brukes til å finne vesker, poser eller spesifikke klesplagg i en folkemasse. Dette kan være relevante signalement når man leter etter mistenkte, argumenterer politisjefen.

– Hvis vi leter etter en terrorist, og den mistenkte ferdes rundt i byen, kan vi i dag hente inn masse videomateriale og manuelt lete etter personen. Hvis vi kunne fått hjelp av programvare til denne jobben, ville det vært en stor fordel for oss.

– Vi ville allikevel blitt nødt til å gå igjennom opptakene manuelt for å verifisere at programvaren har funnet den mistenkte.

Dette skriver Berlingske. Politisjefens ønske møter imidlertid motstand fra flertallet av de danske regjeringspartiene. Selv om det er store forskjeller i både kultur og lovverk i Europa og USA når det kommer til personvern og sikkerhet, er trenden tydelig: Det blir mer og mer overvåkning. Bare i Kina vil det for eksempel være over 600 millioner overvåkningskameraer i 2020.

Teknologien blir stadig mer sofistikert, og i september skrev digi.no om et nytt eksperimentelt «superkamera», som lar kinesiske myndigheter identifisere alle som befinner seg i store menneskemengder.

Kameraet på 500 megapixler skal være fem ganger bedre på å fange opp detaljer enn det menneskelige øyet, påstår kinesiske forskere ved Fudan universitet.

Sammen med kunstig intelligens skal det nye «superkameraet» kunne identifisere innbyggerne i sanntid. Det gjør det ved hjelp av store databaser med innbyggerdata som kinesiske myndigheter har bygd opp.

Kameraet skal være en del av satsingen der kinesiske myndigheter ruster seg opp for å spore kineserne over alt hvor de ferdes.

Men hvordan havnet man der, i demokratiske Danmark, at politiet ønsker kinesiske metoder i overvåkningen av landets borgere?

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!