Dansk politi har satt i gang granskning av kinesisk-produserte overvåkningskameraer etter at italienske Rai TV i fjor oppdaget at kameraer produsert av Hikvision sendte informasjon til Kina via digitale bakdører. Spørsmålet er nå hva norsk politi vil gjøre, etter at de nylig besluttet å gå til innkjøp av kinesisk-produserte droner.

I Danmark har denne saken vakt stor oppsikt, og den har nå havnet i Folketinget, skriver Berlingske Tidende:

I flere danske kommuner er der opsat mange kameraer fra kinesiske producenter. Alene i politikredsene er der mindst 160 kameraer, hvoraf nogle frygtes at indeholde digitale bagdøre.

Det fremgår af to folketingssvar, som Rigspolitiet har udarbejdet.

»Rigspolitiet er opmærksom på, at der kan være en sikkerhedsrisiko, idet det generelt ikke er muligt at garantere, at kameraer ikke indeholder skjulte adgange,« skriver Rigspolitiet.

Frygten er, at eksempelvis kinesiske myndigheder har digital adgang til kameraerne via en skjult adgang eller en slags digital bagdør.

Data sendt til Kina

Saken startet å rulle etter avsløringene i den italienske TV-kanalen Rai i fjor.

I maj sidste år kunne det statslige italienske Rai tv eksempelvis afsløre, at producenten Hikvision har sendt data fra Italien til en kinesisk ip-adresse.

Ifølge flere medier er virksomhederne Hikvisions og Dahuas kameraer blevet brugt til at overvåge og benytte ansigtsgenkendelse af uighurer og andre muslimske minoriteter i Kina, som er tilbageholdt i lejre.

De er begge på den amerikanske sortliste over produkter, der ikke må handles med. I Storbritannien, som er kendt for omfattende overvågning, er de bandlyst. (BT)

Vi kjenner ikke situasjonen for overvåkningskameraer i Norge, men så sent som ved årsskiftet bestemte norsk politi seg for å kjøpe inn kinesiske overvåkningsdroner.

Norsk politi har inngått avtale om innkjøp av kinesiske overvåkningsdroner

Da vi i oktober ba Politidirektoratet om en kommentar til politiets bruk av droner som vurderes forbudt av amerikanske myndigheter, fikk vi vite at «Politiet vurderer løpende ny teknologi og hvilke informasjonssikkerhetskrav som skal stilles til teknologien».

Vi har i dag stilt Politidirektoratet spørsmål om de er kjent med denne saken, og om de vil følge den opp for å se om også Norge har slike digitale bakdører til Kina.

 

Politi vil granske kinesiske overvågningskameraer for digitale bagdøre (Berlingske)

Les også:

«Huawei på vinger» i Norge

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.