Selskapet Elefun i Grimstad skal levere opptil 585 politidroner med prislapp inntil 100 millioner kroner til norsk og svensk politi, skriver Dronemagasinet.

Det er Politiets Fellestjenester (PFT) som står for anskaffelsen av dronene.

I tillegg til norsk politi, skal også svensk politi og den svenske Kystvakten kunne anskaffe droner gjennom kontrakten. Den svenske Kustbevakningen er underlagt Justisdepartementet, og holder tilsyn og kontroll innen sikkerhet, fiske og miljø rundt svenskekysten.

Dronemagasinet skriver at de kinesiske DJI Matrice 300 overvåkningsdronene er en del av avtalen med Elefun.

Avtalen med Politiets fellestjenester innebærer salg av kinesisk hyllevare. Svenskene så vel som norsk politi skal hver ha rundt 30 større DJI Matrice 300 overvåkingsdroner.

I tillegg kommer rundt 100 DJI Mavic 2 til norsk politi, og 140 til svensk politi.

Det amerikanske føderale forvaltningsorganet «Federal Communications Commission» (FCC) har advart om at dronene fra DJI utgjør en sikkerhetstrussel, ifølge en pressemelding.

– DJI-droner og overvåkningsteknologien i disse samler inn enorme mengder data. Det er alt fra høyoppløselige bilder av kritisk infrastruktur til ansiktsgjenkjenning og sensorer som kan måle kroppstemperatur og hjerterytme, uttaler kommisjonær Brendan Carr i FCC.

Vi har skrev om de kinesiske dronene i slutten av oktober. Da vi kontaktet Politidirektoratets pressevakt fikk vi følgende uttalelse:

Du kan sitere politiinspektør Per Øyvind Haugen på følgende:

Politiet vurderer løpende ny teknologi og hvilke informasjonssikkerhetskrav som skal stilles til teknologien. Samtidig er det også en vurdering hvilke teknologiske hjelpemidler som benyttes i ulike oppdrag.

Norsk og svensk politi er nå i ferd med å gjennomføre nyanskaffelse av droner, og i forbindelse med denne anskaffelsen gjennomførte svensk politi penetrasjonstester for å avdekke om leverandørene innfridde de fastsatte informasjonssikkerhets krav.

Videre er norsk politi kjent med at DJI-droner benyttes i politiorganisasjoner over hele Europa og USA.

Nå er altså beslutningen tatt om innkjøp av DJI-droner.

Les også: «Huawei på vinger» i Norge

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.