Nytt

Det demokratiske partiets leder Nicola Zingaretti, Italias statsminister Giuseppe Conte og Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maio. Fotografier: Vincenzo Pinto og Alberto Pizzoli / AFP / Scanpix.

Italia er denne tirsdagen vitne til et demokratisk eksperiment uten sidestykke i historien, idet de ca. 115.000 medlemmene av Femstjerners­bevegelsen (M5S) som har registrert seg på partiets elektroniske plattform Rousseau, mellom klokken 9 og klokken 18 skal si sin mening om den gryende regjerings­koalisjonen med Det demokratiske partiet (PD), også denne gang under ledelse av den partiløse stats­minister Giuseppe Conte.

Noen statsråds­liste er ennå ikke klar, ei heller et endelig felles politisk program mellom M5S og PD. Det eneste konkrete medlemmene av Fem stjerner har å ta stilling til, er et utkast til program i 26 punkter som Conte er i ferd med å fullføre, opplyser Corriere della Sera.

Blant punktene er reduksjon i arbeids­giver­avgiften, økt minstelønn, strategiske investeringer i samforståelse med den nye EU-kommisjonen, reduksjon i antall parlamentarikere, reform av rettsvesenet, kamp mot skatte­unndragelser og organisert kriminalitet, en egen internett­skatt rettet mot multi­nasjonale selskaper samt en «green new deal» og «sirkulær økonomi», skriver Milano-avisen.

Deler av programmet består med andre ord i en klar venstre­dreining med miljø­ideologiske overtoner, samtidig som Fem stjerners hjertesaker er godt synlige. Tonen overfor EU er også klart mindre konfronterende.

Når det gjelder migrasjons­spørsmålet, som er behandlet i program­utkastets punkt 15, ser den nye koalisjonen ut til å oppgi innenriks­minister Matteo Salvinis selv­stendighets­linje:

15) Det er absolutt nødvendig å fremme et klart europeisk svar på håndteringen av migrasjons­strømmen, også ved å utarbeide et regelverk som fortsetter kampen mot menneske­smugling og ulovlig innvandring, men som – samtidig – tar for seg temaet integrering. Sikkerhets­lovgivningen må justeres i samsvar med de nylige bemerkningene fra republikkens president.

Da den nye sikkerhets­loven nylig ble vedtatt, var president Sergio Mattarella blant annet svært kritisk til kjempebøtene den nye loven åpner for ved ulovlig innseiling i italiensk territorial­farvann.

Hvor stor er så sannsynlig­heten for at M5S-medlemmene gir sitt samtykke til en ny regjering?

Det er vanskelig å vurdere, men en meningsmåling offentliggjort av TV-kanalen La7 som er omtalt hos avisen Libero, viser at 51 prosent av de spurte som sympatiserer med M5S, støtter ideen, 40 prosent er imot og 9 prosent er usikre.

Selv om det er umulig å vite hvor representative respondentene er, virker det nå uansett mer sannsynlig at det blir ny regjering, og ikke noe nyvalg med det aller første. Men utfallet er på ingen måte gitt, og det vil utvilsomt bli bitt mange politiske negler i Italia i tiden frem til klokken 18 i dag.

Resultatet av målingen ser uansett ut til å bekrefte at Fem stjerner fremdeles preges av en under­liggende splittelse mellom medlemmene som føler størst tilhørighet til henholdsvis høyre- og venstresiden.

Fem stjerners eventuelle samtykke er ellers ingen garanti for ny regjering. For med tanke på hvor splittende den gryende koalisjonen fungerer, er dens parlamentariske grunnlag i Senatet ikke komfortabelt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Les også