Ryktene om den italienske populist­regjeringens snarlige død har gått omtrent daglig siden Lega og Femstjerners­bevegelsen dannet en koalisjons­regjering under Giuseppe Contes ledelse i juni i fjor, men til tross for at de to partiene har vært i hyppige konflikter, har det aldri gått så langt, og for mange journalisters vedkommende, de fleste av dem anti-populister, har krise­varslene åpenbart handlet om ønske­tenkning.

Nå kan det imidlertid se ut som om det er alvor.

Samarbeids­klimaet mellom koalisjons­partnerne er blitt stadig dårligere den senere tiden, og nå har Lega meddelt offisielt at det er behov for nyvalg i Italia. Lega og Fem stjerner har altfor forskjellige visjoner, heter det blant annet. Torsdag ettermiddag har innenriks­minister Matteo Salvini hatt et møte av en times varighet med stats­minister Giuseppe Conte, skriver Corriere della Sera.

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Møtet fant sted kort tid etter at stats­ministeren hadde vært i konsultasjoner med Italias president Sergio Mattarella, som siden har innkalt Deputert­kammerets president Roberto Fico.

Utspillet fra Lega kan tolkes som et ønske om å ville kapitalisere politisk på den enorme fremgangen partiet har hatt på menings­målingene siden valget i Italia i 2018, en suksess som langt på vei forklares med Salvinis innsats på migrasjons­feltet.

Det var nemlig Femstjerners­bevegelsen (M5S) som ble valgets store vinner, med 32,7 % av stemmene til Deputert­kammeret, en suksess for et anti-establishment-parti som må forstås som en protest mot den gamle, korrupte politiske klassen i Italia, mens Lega fikk en oppslutning på 17,4 %.

I mellomtiden har dette styrke­forholdet nokså nøyaktig blitt snudd på hodet: M5S, som har fått begrenset gjennomslag for sine kampsaker i regjeringen, har falt til omtrent 17 prosent, mens Lega for lengst har passert 30 prosent, og nå ser ut til å klatre mot 40 prosent.

En ren høyre­koalisjon mellom Lega og Fratelli d’Italia (FdI) har ifølge menings­målingene brukbare utsikter til å få rent flertall ved et eventuelt nyvalg nå.

Legas problem er at det behøves en bestemt grunn for å utløse en regjerings­krise, som M5S vil være lite interessert i, gitt utsiktene til å få halvert sin politiske representasjon. En mulig foranledning ser ut til å være koalisjons­partnernes forskjellige syn på utbygging av høy­hastighets­tog mellom Torino og Lyon.

Det er uansett bare Italias president Sergio Mattarella som har myndighet til å oppløse parlamentet, slik at det kan skrives ut nyvalg, noe han ikke vil gjøre før han har undersøkt om det finnes parlamentarisk grunnlag for en annen koalisjon eller en teknokrat­regjering – begge deler lite sannsynlig, men ikke umulig.

Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som lenge har vært en entusiastisk tilhenger av Italias regjerings­koalisjon, sier i et intervju med Corriere della Sera at alle ekteskap kan få problemer, og at dette her ser ut til å ta slutt.

I det politiske spillet i Italia er det sjelden at noe kan tas for gitt, og Legas prosjekt er ikke uten mulige fallgruber, men tegnene til at koalisjonen sprekker har aldri vært tydeligere enn nå.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe, da vel!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂