Matteo Salvini. Foto: Facebook.

I den politiske og juridiske kampen mellom Italias innenriks­minister Matteo Salvini og NGO-ene som transporterer migranter over Middelhavet, tar den italienske allmennheten klart parti for Salvini, viser en meningsmåling fra Ipsos utført etter Sea Watch-affæren som er offentliggjort i Corriere della Sera.

Til tross for at migrasjonsstrømmen til Italia forblir forholdsvis liten, har den økt kraftig de seneste ukene, og satt sitt preg på mediebildet – fremfor alt med Carola Racketes brutale anløp med «Sea Watch 3» på havnen på Lampedusa. Hele 92 prosent av de spurte kjenner til affæren eller har fulgt nøye med på saken.

Ifølge Ipsos-målingen sier 34 prosent av de spurte at de er helt enige i den italienske regjeringens avvisende linje mot migrantskipene, men 25 prosent er nokså enige. Den totale støtten til Salvinis politikk er med andre ord på nesten 60 prosent.

18 prosent er helt uenig og 11 prosent er nokså uenig med regjeringen i saken, totalt 29 prosent – snaut halvparten av andelen som er enig.

Det betyr at den allmenne tilslutningen til regjeringens migrasjonspolitikk er omtrent den samme som den var etter «Diciotti»-affæren i fjor.

Blant folk som oppgir at de stemmer på Lega, som er partiet Matteo Salvini leder, sier nesten alle – 99 prosent – at de er enige med regjeringen. Men også hos regjeringspartner Femstjerners­bevegelsen sier hele 77 prosent det samme.

Blant praktiserende katolikker er det også flere som er enige med Salvini enn med paven i saken.

På venstresiden er det derimot 81 prosent som sier seg uenig med regjeringen i migrasjonsspørsmålet.

På spørsmål om man støttet Matteo Salvini eller Carola Rackete under Sea Watch-affæren, svarer 53 prosent i favør av innenriksministeren, mot 23 prosent for kapteinen på migrantskipet.

«Salvini eneste kaptein» lyder plakaten som en Salvini-tilhenger hever utenfor rettslokalet i Agrigento på Sicilia, hvor «Sea Watch 3»-kaptein Carola Rackete ble løslatt den 2. juli 2019. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

NGO-ene, som Femstjerners­bevegelsens leder Luigi Di Maio har anklaget for å drive «taxitrafikk» i Middelhavet, har ifølge Ipsos-målingen ingen høy stjerne hos den italienske allmennheten: 56 prosent av de spurte mener at NGO-ene handler ut fra økonomiske motiver, mens kun 22 prosent mener det handler om humanitært arbeid.

Den generelle tilliten til NGO-er har falt fra hele 80 prosent i 2010 til 39 prosent i dag.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.