Den islamske statens (IS) tap av territoriet den hadde erobret i Syria og Irak, har gitt ny aktualitet til vareopptellingen av fremmedkrigere som dro til området for å drive jihad, et regnskap som naturligvis er av stor interesse for vestlige sikkerhetsmyndigheter.

Ulike observatører estimerer så og så mange døde, forsvunne og returnerte, og for de sistes vedkommende hvor mange som er i fengsel, på frifot og i hvilke stadier – om noen – av straffeprosessen.

Det viser seg at flere av de jihadistene som angivelig var døde, i virkeligheten lever i beste velgående.

I en avslørende artikkel som søndag ble offentliggjort i El Mundo, navngis åtte fremmedkrigere som hadde reist fra Spania til «kalifatet», for siden å returnere under nye identiteter etter å ha iscenesatt sin egen død. Sju av disse dro fra Catalonia-regionen.

En av dem heter Azzedine Faris. Han dro til Syria i 2012 for å slutte seg til al-Qaida. I 2015 forelå et videoopptak på Facebook, trolig fra en syrisk landsby, som angivelig viste det blodige liket av jihadisten. Familien hans i Vilanova i la Geltrú, ikke langt fra Barcelona, bekreftet at en av de tre tilsynelatene døde mennene på opptaket var Faris.

Men han var ikke død:

Videoen ble registrert av politiet. En rekke agenter og eksperter på terrorisme gransket bildene. Men det var noe som ikke stemte da de brukte utstyret sitt til å forstørre Faris’ ansikt: «Et lik som svetter? Det er umulig. Denne fyren spiller død», utbrøt en av spesialistene. Og han hadde rett. For to år siden dukket Faris opp igjen på radaren til etterretningstjenesten Centro Nacional de Inteligencia (CNI) i Iblid (Syria).

Ingen vet hvor han er i dag. Chema Gil Garre, som er analytiker ved International Security Observatory og har intervjuet et hundretalls fremmedkrigere, har i åtte år sporet flere av de over to hundre jihadistene som hadde reist ut fra Spania. Etter hans oppfatning kan Faris godt være i Europa i dag. Gil Garre er på grunn av sitt arbeid truet på livet av jihadister.

Tilfellet Faris ikke unikt, og han var heller ikke den første jihadisten som spilte død:

Youssef Moh forlot i 2014 Jumilla i Murcia-regionen. […] I 2015 og 2016 sirkulerte en rekke videoer og meldinger på nettet hvor han ble omtalt som martyr. Men etterretningstjenesten dro kjensel på Youssef i en video som nylig ble frigitt av IS.

Ingen vet hvor mange falske dødsfall det er tale om. Og det antas naturlig nok at det kan finnes flere enn de åtte navngitte tilfellene.

Jihadisten Muhammad Yasin Ahram Perez, også kalt «El Cordobés», reiste fra Córdoba til Irak, hvor han deltok i kamphandlinger blant annet i Mosul. Alle trodde han var død helt til han dukket opp i en trusselvideo etter terrorangrepene i Catalonia i 2017. Foto: Undercover_Camo / Twitter.

El Mundo skriver at spanske sikkerhetsmyndigheter har sterk mistanke om at brødreparet Mohamed og Marwa Ghobrith fremdeles lever, selv om Spanias innenriksdepartement i september 2018 ble underrettet om deres død og en yngre bror bekreftet det hele. Det regnes som overveiende sannsynlig at en av de to lever og er tilbake i Europa.

En spansk spion som har vært utstasjonert i områder hvor terrorister holder til, forteller den spanske storavisen at de som iscenesetter sin egen død, mener at det er enklere å returnere til Europa med nye dokumenter. Dermed kan de gå under radaren og planlegge terror i Europa forholdsvis uforstyrret.

I en spansk sikkerhetsrapport fra 2018 drøftes risikoen for at noen av de returnerte jihadistene har skaffet seg kunnskaper om bruk av kjemiske våpen.

Konklusjonen kan vanskelig bli annet enn at IS-terroristene vil fortsette å utgjøre en stor sikkerhetstrussel mot vår verdensdel i mange år. Erfaringer fra blant annet Belgia og Frankrike peker i retning av at de enkelt vil kunne gjemme seg i islamiserte bydeler Vest-Europa rundt.

Og sånn europeisk migrasjonspolitikk fungerer, om det er dét den gjør, vil slike bydeler øke i størrelse og antall. Det vil komme flere tilfeller av massedød som Erna Solberg vil kalle ubegripelig, og sinnet vil øke hos de opprinnelige befolkningene i vår verdensdel.

Veien går derfor ufortrødent videre mot et formidabelt sammenstøt mellom Europa og islam.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂