Nytt

Thorbjørn Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Det er en trussel mot rikets sikkerhet om Norge ikke henter kvinner som har sluttet seg til IS, mener Thorbjørn Jagland.

– Jeg har lenge hatt den oppfatningen at de landene som har statsborgere som reiser for å krige i Syria, og slutter seg til IS, har en forpliktelse til å straffeforfølge dem. Ellers blir disse forbrytelsene i praksis straffefrie, sier Thorbjørn Jagland til Vårt Land.

Den tidligere utenriksministeren og generalsekretæren i Europarådet reagerer på at Norge slik han ser det, fraskriver seg ansvaret for egne statsborgere.

– Vi er sikrere når de er i fengsel, hvor vi kan rehabilitere dem, enn når de er på frifot utenfor Europas grenser, sier han.

Jagland mener Norge svikter viktige rettsprinsipper ved å la potensielle krigsforbrytere gå fri. Det at flere av kvinnene ønsker å bli i Syria, fratar ikke Norge forpliktelsen å gjøre det som er mulig for å stille dem for retten – med tanke på alvoret i IS’ forbrytelser, mener han.

Etter det Utenriksdepartementet kjenner til er det nå fire norske kvinner og fire norske barn igjen i kurdiskkontrollerte leirer i Syria. Ingen av dem har bedt om bistand for å komme hjem til Norge.

Fakta:

* Totalt har i overkant av 100 personer med tilknytning til Norge reist til konfliktområdene i Syria og Irak etter 2012.

* 40 av dem er bekreftet døde, mens 40 har returnert. Flere av de returnerte er blitt dømt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppen IS.

* Cirka 20 personer har fortsatt usikker status, men det antas at flere av dem kan være døde. Blant dem er om lag ti kvinner.

* I tillegg kommer cirka 30 barn med norsk tilknytning.

* Etter det UD kjenner til er det nå fire norske kvinner og fire norske barn igjen i kurdiskkontrollerte leirer i Syria. Ingen av dem har bedt om bistand for å komme hjem til Norge.

(Kilde: PST, UD)

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: