En IS-kvinne med barn i al-Hol-leiren. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB Scanpix

Frankrike har hentet ytterligere ti av flere hundre franske barn av jihadistkrigere som er internert i flyktningleirer i Syria, opplyser det franske utenriksdepartementet.

– Frankrike har gjennomført retur av ti franske mindreårige – foreldreløse eller humanitære tilfeller – som var i leirer nordøst i Syria, sier utenriksdepartementet i en uttalelse mandag morgen.

– Disse barna har blitt overlevert til franske juridiske myndigheter, mottar medisinsk behandling og tas hånd om av sosialtjenesten, heter det videre.

Ingen detaljer om barnas foreldre er kjent. Frankrike har hittil hentet hjem totalt 28 barn fra krigsherjede Syria, der anslagsvis 300 franske barn holdes fanget i kurdiskkontrollerte leirer.

Født i krig

Flere hundre franskmenn dro til Syria for å krige sammen med den ytterliggående islamistgruppa IS.

Menneskerettighetsgrupper har bedt regjeringen om å handle raskt for å i det minste få hjem barna, som ble tatt med til Syria av foreldrene eller som ble født der under krigen.

Men mange av barna sitter i leirene sammen med sine mødre eller fedre, og Frankrike har insistert på at franske borgere må stilles for lokale domstoler.

Underernæring

Kritikere mener denne holdningen utsetter fremmedkrigernes familier for umenneskelig behandling og psykologiske traumer.

Rundt 4.000 utenlandske kvinner og 8.000 utenlandske barn befinner seg fortsatt i tre flyktningleirer nordøst i Syria. De fleste av dem er i Al-Hol-leiren, som huser over 60.000 personer, der de lider av underernæring og sykdom, ifølge hjelpeorganisasjoner.

Blant de internerte er flere norske barn og deres mødre.

Takker kurdere

Kurdiske myndigheter i Syria har bedt land om å hente hjem sine borgere og advart om at de ikke har nok ressurser til å vokte fengslene på ubestemt tid.

Frankrikes utenriksdepartement takker mandag kurdiske ledere for samarbeidet i en operasjon som ble utført «på grunn av den spesielt sårbare situasjonen disse barna var i, og med godkjenning fra lokale myndigheter»

Ifølge analysesenteret CAT har 13 franske jihadister rømt fra fangenskap i Syria. Blant dem er Hayat Boumedienne, partneren til en av mennene som utførte terrorangrep i Paris i januar 2015.

Kjøp Klanen her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.