Leo Ajkic. Skjermdump, NRK

30 nordmenn har dratt som fremmedkrigere til Syria, sier Leo Ajkic i NRK-serien Uro. Men ifølge PST har 100 «fremmedkrigere» reist fra Norge til Syria. Ikke er de nordmenn heller.

At antallet som har reist fra Norge skulle være 30, må komme som en overraskelse på Politiets Sikkerhetstjeneste. Ifølge PST var dette status for norske fremmedkrigere i Syria for noen få uker siden:

Omkring 30 nordmenn er drept, 40 har returnert, og 30 antas å befinne seg i Syria med usikker status, opplyser PST til ABC Nyheter.

Selv om noen få av dem er norske konvertitter, hadde det vært riktigere å si at 100 innvandrere har reist fra Norge for å slåss i Syria.

Denne asylsøkeren og «fremmedkrigeren» er nå fengslet, som Document omtalte i går. Han kom til Norge fra Syria, men er libanesisk statsborger. Eller «nordmann», som NRK og Leo Ajkic ville sagt.

Det ikke første gang NRK tråkker uti: «Det er trolig rundt 40 nordmenn i IS-kontrollerte Raqqa i Syria. PST sier at bare noen få ønsker å forlate byen, som snart kan falle», meldte Dagsrevyen i august 2017.

Femte del av NRK-serien Uro ble sendt i går kveld. Nordmenn kjenner uro for hat og terror, ifølge programleder Leo Ajkic, men bare rolig, for Norge har en fanatstisk ressurs: innvandrere som prater om kjærlighet og er imot «utenforskap».

Mostar – en delt by

Hvordan kan splittelse og hat føre til terror? Ajkic drar til Mostar, hvor han vokste opp. Det er 23 år siden krigen, men hans barndoms by er på mange måter fortsatt delt, får vi høre.

«Mange tenker nok at dette kan ikke skje i Norge. At Balkan er Balkan, og der hater man. Men det er feil, min by var full av kjærlighet da jeg vokste opp», sier Ajkic.

Han kom til fredelige Norge. Men verden har endret seg, ifølge Ajkic. Terroren når også hit. Han snakker med folk og konstaterer uroen blant folk, uro for terror.

«Hvis vi skal unngå et nytt Utøya, bør vi skape et samfunn der vi holder sammen. Også når vi er uenige. Det handler om hvordan vi prater til og om hverandre.»

– Ord blir handlinger

Terroren i Oslo og på Utøya ble altså forårsaket av «hvordan vi pratet til og om hverandre», antyder Ajkic. Og han går lenger:

«For ord kan være som små frø. Og hvis vi planter hatefulle ord, så vokser jo hatefulle handlinger.»

Dette har vi hørt før: ord = handlinger. Det er selvsagt sprøyt og pølsevev, men blir stadig gjentatt. I mars i fjor skrev sentralstyremedlem i AUF Ronja Breisnes innlegget Først var ordet, en av landets aller mest delte saker i fjor:

«Ord skaper virkelighet. Ord kan føre til handling.»

Breisnes var på Utøya 22. juli 2011: «Jeg var der når ord ble til handling.»

«Såkalt politisk debatt»

Ordene blir til «såkalt politisk debatt», ifølge Ronja Breisnes, eller «uro», som NRK og Ajkic ville kalt det. Derfra er det selvsagt kort vei til ekstremisme, terror og død.

Men problemet er jo ikke ord og ytringer, problemet er at økende frykt og snikende selvsensur preger deler av norsk ytringskultur og offentlighet.

Ord er ikke handlinger, og forsøkene på å viske ut dette skillet drar oss i retning av det autoritære og totalitære.

– De var ungdommer som oss. Helt vanlige. Plutselig en dag så reiser han, så får jeg høre det på nyhetene: «Khalid har reist til Syria». Skjermdump, NRK

Ajkic treffer noen unge voksne i Oslo. Han spør dem om de kjenner noen som har reist for å bli med i IS.

– Ja, kjenner en del, ja, svarer en av dem.

Én enkelt «nordmann» kjenner altså flere; «en del».

– De var ungdommer som oss. Helt vanlige. Plutselig en dag så reiser han, så får jeg høre det på nyhetene: «Khalid har reist til Syria». Selvfølgelig, det har skjedd, og det er veldig skremmende.

Så kommer opplysningen om de «30 nordmennene»:

– Ifølge PST har rundt 30 nordmenn dratt som fremmedkrigere til Syria. Noen til terrororganisasjonen IS.

– Terrorister må stoppes før de blir terrorister. Og da trenger vi gode folk, sier Ajkic.

Leos «gode folk»

Leos «gode folk» viser seg å være en gjeng innvandrere fra Tøyen og Grønland i Oslo, en «gruppe som jobber mot utenforskap». De er veldig imot «hat og fordommer». Han er med dem på en tur til Valdres. Her er det bare kjærlighet og samhold og anti-polarisering som gjelder.

For det er jo ingen nordmenn som har gjort noe positivt i denne sammenhengen. Den norske velferdsstaten har ikke gjort noe, har ikke stilt opp med noenting overfor de 100 som har reist til Syria, ikke sant?

Det er kanskje «nordmenn» som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, men jaggu er det «nordmenn» som løser problemet for oss også, er narrativet NRK og Ajkic serverer. Ringen er sluttet.

Norges viktigste ressurs

Leo Ajkic berører ikke temaet velferdsstaten, men han vet hvordan den finansieres: med luft og kjærlighet.

– For jeg lover deg: Norges viktigste ressurs er ikke oljen. Det er mennesker som prater om kjærlighet. Som jobber mot polarisering.

Ungdommene i gruppen SID fra Tøyen og Grønland i Oslo hygger seg på hyttetur i Valdres. Skjermdump, NRK

Jeg forstår at folk er urolige for terror, sier Ajkic til slutt:

– For fienden kan jo være hvem som helst, komme fra hvor som helst. Med hat.

Ingen grunn til å frykte en bestemt gruppe mer enn en annen, altså.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.