Det er opprettet tre spleiser for å hjelpe Jan-Egil Granfoss («Bamsegutt»), slik at han, kona og sønnen kan komme seg hjem til Norge igjen. Skjermdump fra spleis.no

Samtidig som norske myndigheter øser ut millioner for å hente arabere med norsk pass fra Gaza, sitter en nordmann fast i slummen på Filippinene. På 12. året. Jan-Egil Granfoss har skrevet tusenvis av brev til NAV, UD, politikerne og til og med kongen, for å få hjelp til å komme seg hjem. Først da Tore Strømøy tok saken, løsnet det. Nordmenn samler inn millioner for å hjelpe ham.

Jan-Egil Granfoss gjorde sannsynligvis en tabbe da han dro til Filippinene for 12 år siden. Meningen var å være der bare til kona fikk godkjent arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Men uten å skjønne det hadde Granfoss skrevet under på at han skulle flytte fra Norge. Noe som slett ikke var meningen.

– Vi måtte forlenge reisen vår med to måneder for å vente på at kona skulle få nytt visum. Og da ba NAV meg om å fylle ut dette skjemaet, sier Granfoss, ifølge tv-serien Tore Strømøy har laget om Granfoss.

Det norske folk vil hjelpe «Bamsegutt»

12 år etter sitter han fast i slummen i Cebu City, men så kommer altså serien «Ingen elsker Bamsegutt», med første episode vist i NRK 15. november. Ikke før er premieren over, før tv-seere hiver seg rundt for å samle inn penger som kan hjelpe Jan-Egil og hans lille familie hjem til Norge. Og pengene strømmer inn. Altså fra folk flest. Bare den ene spleisen, opprettet av tv-seer Liv Anne, har i skrivende stund samlet inn over 2,7 millioner kroner. Så er det litt mindre beløp på to andre.

Jan-Egil Granfoss er barnehjemsgutt. Utsatt for omsorgssvikt, overgrep og mobbing opp gjennom oppveksten. Han lider av dysleksi og manglende skolegang, men han har likevel skrevet tusenvis av e-poster til det meste av det offentlige Norge i håp om forståelse og hjelp, ifølge Tore Strømøy.

UD prioriterer «nordmenn» i Gaza

Granfoss fikk ikke hjelp da han strandet på Filippinene. Ikke fra velferdsstaten, som skal ivareta nordmenn som trenger det, ikke fra Utenriksdepartementet. De har med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen stått nærmest på hodet de siste ukene for å hjelpe «nordmenn» ut fra Gaza, selv om mange av disse sannsynligvis må ha fått asyl i Norge fordi de angivelig var forfulgt i nettopp Gaza.

Norge henter «nordmenn» fra Gaza. Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 15. november 2023.

Samah Abushawish og de tre barna har vært 10 måneder hos familien i Gaza, fortalte Dagsrevyen i går, om «nordmennene» som var på veg «hjem» fra Gaza. Da var de første 51 på veg til Kairo, hvor de i første omgang innkvarteres på luksushotell til 5000 kr rommet. I tillegg venter flere enn 200 andre «nordmenn» på å slippe ut, og på å bli fraktet hjem til Norge, fortalte NRK.

Norge har også hentet IS-kvinner og sørget for at de får bra forpleining i Norge, og flydd inn Taliban for luksusopphold i Norge. Da er det andre boller for nordmenn som har ventet 12 år på hjelp:

– Siden jeg første gang ble kjent med «Bamsegutt» for snart fire år siden, har jeg kjent på en stadig voksende uro. Fungerer den velferdsstaten vi alle er så stolte av slik den skal? Forstår myndighetene at deres viktigste jobb er å beskytte de svake? Skrev Tore Strømøy på Facebook dagen etter premieren.

Tore på sporet tok saken

Tore Strømøy er kjent for tv-serien «Tore på sporet», der han rundt om i verden søkte opphavet til blant annet adopterte. Jan-Egil tok kontakt med Strømøy i 2020. Ikke for å be om hjelp, men for å takke for at han hadde hjulpet så mange andre. Han ville gi en gave som takk.

– På den måten kom vi etter hvert i prat, og jeg fikk høre hans livshistorie. Og bestemte meg for å se om jeg kunne hjelpe. Han fortalte at han har vært uføretrygdet hele sitt voksne liv, etter at han fikk ødelagt beina i en stygg mopedulykke som 20-åring. Jeg har brukt mange dager på å lytte til historien om hans liv, forteller Strømøy på Facebook.

Tore Strømøy har blitt opptatt av dette med velferdsstaten etter kontakten med 61 år gamle Jan-Egil Granfoss fra Stavanger og Sandnes:

– I Store Norske leksikon leser jeg: «En velferdsstat er en stat som i betydelig grad garanterer samfunnets medlemmer hjelp hvis de skulle komme ut for helsesvikt, sosial nød eller tap av inntekt, og som sikrer den enkelte rett til utdannelse.»

Dette er fine ord. Fine postulater. Men etter å ha fulgt «Bamsegutt» og familien på nært hold hver dag i flere år, er jeg ikke lenger like sikker på at alle vet hva ordene egentlig skulle bety.

Og videre:

– Men da velferdsstaten Norge begynte å ta deler av den ikke altfor store trygden hans fordi han var i utlandet, fikk familien store økonomiske problemer.

Nå har oppholdet vart i snart 12 år, og Jan-Egil bor i dag i det han selv kaller slum. Uten penger til å dra.

I alle år har Jan-Egil via e-post prøvd å be norske myndigheter og andre om hjelp til å reise hjem, og til å prøve å forklare årsaken til at familien ikke har klart å returnere til Norge. Jeg har lest hundrevis av dem.

Svarene han har fått, er at han kan takke seg selv for den situasjonen de er i, og at det er hans eget ansvar å rydde opp i rotet sitt og få seg selv og familien ut av uføret han har skapt. Han kan ikke vente mer hjelp fra Norge.

Overveldende reaksjoner fra folk flest

Reaksjonene på programmet om «Bamsegutt» har vært voldsomme, ifølge Strømøy. Som håpet å få høre fra andre med gode eller dårlige erfaringer i møte med det offentlige, i en telefontime han har på NRK P1+.

Om politikerne tar opp tråden, vites ikke. Bortsett fra at Rødts Mímir Kristjánsson, som alltid er på hugget når det gjelder NAV-historier. Han er selvsagt også fortørnet på «Bamsegutt»s vegne, og setter det opp mot andre ting norske myndigheter velger å bruke penger på. Han kan neppe ha fått med seg det som muligens er velferdsflyktninger på besøk til stedet de skal ha flyktet fra. For øvrig har de frivillig dratt til det som NRK og Rødt kaller «verdens største fengsel».

Isteden sammenligner han «Bamsegutt»s mistrøstige skjebne på Filippinene med Joshua Frenchs opphold i Kongo. Men sistnevnte satt i fengsel, dømt for mord, i 2009. Kristjánsson og likesinnede kunne kanskje løfte nesen litt opp fra det politisk korrekte og se uretten som skjer rett fremfor øynene på oss alle?

Folk flest hjalp til der velferdssamfunnet unnlot å gjøre det. Jan-Egil Granfoss får tydeligvis nå mer enn nok hjelp til å få flybilletter hjem for alle de tre i familien. Kanskje også til å etablere seg på nytt i Norge, etter 12 års opphold på Filippinene. Og så får en håpe han også får hjelp til å signere alle papirer korrekt.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.