Oslo 22.11.2023. NRK og kring­kastings­sjef Vibeke Fürst Haugen med presse­brief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. NRKs etikk­redaktør Per Arne Kalbakk t.v. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Dagsrevyen – selve flaggskipet i NRK – har de siste tre årene mistet over 140.000 daglige seere. I fjor hadde programmet bare 515.000 seere i gjennomsnitt hver kveld.

Det er ikke bare Dagsrevyen som rammes av seerflukt. NRK taper terreng over hele fjøla. Statskanalen opplever en tillitssvikt som truer institusjonens særstilling på medieområdet og bør få følger for finansieringen. Det kan ikke brukes så mye skattepenger på et tilbud færre benytter.

Sammenbruddet i folks tillit til NRK er selvforskyldt. NRK har gjennom program­virksomheten gjort seg upålitelig. Før i tiden kunne en stole på at det NRK opplyste i nyhets­sendingene, var riktig og pålitelig. Slik er det ikke lenger.

NRK utvikler seg i retning av en geriatrisk institusjon, en program­leverandør til folk som nærmer seg livets oppløpsside. Unge mennesker ser stadig mindre på NRK TV, og radio­lytterne foretrekker stort sett andre kanaler.

Men skiftende regjeringer og stortings­flertall pøser på med penger over stats­budsjettet. Nesten 6,5 milliarder skattekroner får NRK i år. Myndighetene syns godt om å finansiere en bedrift som har gjort seg stadig mer irrelevant og møter fallende interesse blant de brede lag av folket. Men at hundr­etusener av nordmenn ikke har råd til nok mat, det får mindre oppmerksomhet hos Makta.

Det er snart ikke en tv-sending fra en konsert eller et sports­stevne uten at NRK sender reklame. Forutsetningen var opprinnelig at reklame skulle være forbeholdt kommersielle kanaler fordi NRK var skatte­finansiert, men nå er det begge deler for regjerings­kanalen. Dermed svekkes inntekts­grunnlaget for NRKs konkurrenter. Venstresiden er motstander av tv-reklame, men når det gagner NRK, er det imidlertid helt i orden. Venstresidens holdninger er svært tilpasnings­dyktige.

NRK disponerer milliardene på en måte som gjør at det snart ikke lenger er sport på tv. En allmenn­kring­kaster uten sport er ikke lenger allmenn. NRK-sporten blir snart sittende igjen bare med bryting og vektløfting, mens de store publikums­idrettene vises av konkurrentene.

Heller ikke underholdnings­programmer drar tv-seere til NRK. Melodi Grand Prix-finalen lørdag hadde 843.000 seere, 144.000 færre enn i fjor og bare halvparten av tallene for åtte år siden. Før samlet NRK det norske folk på lørdags­kvelder med programmer det ble snakket om og som engasjerte. Dét er historie nå. Folk bryr seg ikke lenger så mye om lørdags-NRK.

Det er mer enn noe annet venstre­vridningen av nyhets­tjenesten som forklarer den gigantiske tillits­svikten. Nyhets­journalister er erstattet med politiske evangelister når det gjelder dekning av Midtøsten, USA og omtalen av det grønne skiftet. NRK lar lygende muslimer skildre situasjonen i Gaza. Og etterpå må NRK beriktige når påstander om at det mangler vann, medisiner, mat og drivstoff i Gaza, ikke er sanne. NRK beskytter ikke lenger sin egen troverdighet, men lar den forfalle.

Dekningen av USA er så skjev og uetter­rettelig at det er rystende. Vi som har tilgang til andre kilder, ser og hører at NRKs reportasjer ikke er til å stole på. For åtte år siden forutså NRK hele tiden at Hillary Clinton helt opplagt ville vinne president­valget, og agiterte for dét. NRK fikk heller ikke med seg at britene ville stemme for Brexit. Reporterne rapporterte fra lune liberale salonger i Washington og London i stedet for å være ute blant folk. NRK har lagt Donald Trump for hat. Det merkes daglig.

I Debatten sist torsdag var Gaza-krigen tema. Panelet var slik sammensatt at én debattant forsvarte Israels rett til selvforsvar, mens sju andre tok parti for Hamas-terroristene. Typisk NRK!

Før jul hadde nyhetsanker Petter Oulie-Hauge et langt intervju i Dagsrevyen med en svensk journalist om den såkalte gjeng­kriminaliteten i Sverge. Gjesten var kunnskapsrik, men ble ikke stilt de avgjørende spørsmålene: Hvem er de, og hvor kommer de fra? Da ville det blitt klarlagt at det dreier seg om muslimske innvandrere, noe som systematisk forties i NRK.

Da NRK leide den tremastede barken SS «Statsraad Lehmkuhl» for å lage sommer­under­holdning langs kysten for tre år siden, var halvparten av program­lederne hentet fra Asia og Afrika – for å skildre kyst­land­skapene på Helgeland og Møre!

NRK mangler sterke profiler og folkekjære personlig­heter. Enkelte NRK-medarbeidere er så faglig tilkort­komne at de knapt klarer å si god natt til seerne uten å vikle seg inn i selv­motsigelser.

Det er på tide at regjeringen, i egenskap av eier, rydder opp i det som en gang var en viktig institusjon.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.