Tirsdag viste NRK den omtalte dokumentaren om massakren på over 360 unge deltakere på musikkfestivalen Supernova i Israel 7. oktober. Men de kringkastet ikke at den skulle sendes, og hos mange var programposten på NRK2 angitt som «ingen sending». I tillegg var det klistret på en Gaza-film i etterkant, tydeligvis ment å utslette inntrykk tv-publikum måtte ha fått fra Supernova-filmen. Pluss at de vanlige «ekspertene» var satt til å kommentere det hele.

Dokumentarfilmen «Supernova: The Music Festival Massacre» fra Hamas-angrepet mot en musikkfestival i Israel 7. oktober i fjor er innkjøpt av tv-selskaper verden over, men NRK betakket seg. De var ikke interessert i å vise hva overlevende ungdommer hadde opplevd da 364 andre festivaldeltakere ble massakrert, torturert og voldtatt under det som skulle vært en festival for fred og kjærlighet. I tillegg til at utallige ble skadet og rundt 40 kidnappet til Gaza, hvor terroristene kom fra.

For brutal for NRK

Filmen er for brutal, forklarte Carina Bordewich, programinnkjøper i NRK, til Verdinytt i januar:

«Bordewich begrunner det med at «filmen inneholder svært brutale og støtende bilder, den går mye lenger enn NRKs nyheter i å vise henrettelse, lemlestelse og døde kropper,» skrev nettavisen. Og videre:
«Hun påpeker også at «dokumentaren tilfører heller ikke særlig ny informasjon som ikke er presentert i nyheter og presse tidligere.»

NRKs totalvurdering ble derfor at de avslo å kjøpe filmen til visning for norske seere på nasjonal TV.

NRK avlyste flere visninger

Etter mye etterspørsel fra mange hold, meldte NRK at de likevel skulle vise dokumentaren, men da som en del av en større pakke. Ingenting skjedde. Men så lovte NRK at de skulle vise Supernova-filmen, ved et ikke nærmende angitt tidspunkt i påsken. Ingen film kom i påsken. Så skulle Supernova vises i Urix 29. mai, men det skjedde heller ikke. En kan jo undres på om det hadde sammenheng med at fast programleder i Urix er Rima Iraki, tidligere kjent fra Dagsrevyen og Festen etter fasten. Undres på om en som selv kaller seg palestiner har imot å vise noe som kan gi den minste, lille sympati med jøder og Israel?

Supernova-filmen skulle vises i NRK 29. mai, med Rima Iraki som programleder. Det ble ikke noe av den visningen heller.

Fred og kjærlighet

Filmen er i stor grad basert på festivalungdommenes egne mobilopptak, pluss at noen av de som overlevde får fortelle hva de opplevde. Både om egen frykt og skader, og hva de så av den pågående terroren rundt seg i de mange timene det foregikk. Og om hva festivalen egentlig handlet om, før terrorangrepet startet. Det vil si 3.000 unge interessert i hva som ellers er vanlig blant såkalte progressive unge herhjemme og ellers i Vesten. Det vil si fred, fest, øko, bærekraft, pride-farger, kjærlighet til alle, enorme dansegulv i friluft, og intens og mye musikk, nærmere bestemt trancemusikk. Eller som det heter i filen: «Vakre mennesker i en atmosfære av ubetinget kjærlighet og frihet. Med stor glede.»

Skjermdump fra innledningen av «Supernova: The Music Festival Massacre» vist i dansk statskanal i februar. I hovedkanalen, DR1.

Slik åpner filmen, ved å vise glimt av hva deltakerne rakk av glede og grenseløs kjærlighet, før terroristene entret festivalområdet.

«De invaderte hjemmet vårt. Sjelen vår», sier en av de overlevende. Siden får vi vite hvordan de strevde med å holde ut. Holde ut å vente på hjelp. Holde ut smerten fra egne skader, skuddskader og grantatsplinter, bein som var skutt vekk. Holde ut det å se så mye død og fordervelse. Og å holde ut å leve med det i ettertid.

Mange så unge medmennesker ble drept, kidnappet, voldtatt eller lemlestet, inkludert sine egne venner.

Volden er sladdet

Så det er mye død i Supernova, men den blir hovedsakelig formidlet gjennom fortelling. Det som er av slike bilder er sladdet. Men fortellingen i seg selv, fortalt av de som var der, er så gjennomgripende gjennom hele filmen, at en trenger ikke se alle detaljer for å skjønne hva som foregikk og hva de overlevende har opplevd. Men det mener altså NRK er for «brutalt» å vise til norske tv-seere. Har de ikke sett sine egne, daglige tv-rapporter fra Gaza? Har de ikke sett sin egen Dagsrevy-sending fra sist lørdag, hvis det er ekstremt eller krenkende som er problemet? Der fikk homofile menn med diverse sexfetisj demonstrere utstyr for blant annet fisting. Hvilket vi ikke skal beskrive nærmere.

I så fall virker begrunnelsen for ikke å vise Supernova syltynn, for å si det med noen av de som har presset på for at NRK skal vise filmen, ikke minst med tanke på alle Gaza-reportasjene de har på sendeplanen, dag inn og dag ut:

– Jeg kan ikke se at det stemmer at filmen inneholder svært brutale og støtende bilder som går lenger enn det NRK ellers viser. De mest grafiske bildene er sladdet, sa Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (MIFF), alt i januar.

Filmen utsatt flere ganger

I mars, da NRK lovte å vise Supernova, men da som del av en større pakke, skrev MIFF til NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen:

«Vi kan ikke forstå at det er grunn til å knytte en spesiell samtale til filmen. Vis den som den er. NRK har i månedsvis nesten daglig hatt korte og lange reportasjer hvor Hamas´ propaganda kommer frem uimotsagt og uten annet enn forsterkende kommentarer. Hvorfor kan man ikke la denne ene filmen gå på samme vis?»

Pakke ble det i hvert fall når NRK nærmest i all hemmelighet til slutt viste Supernova-filmen, for ikke å si innpakket. Tydeligvis for at færrest mulig skulle se filmen, og i en slik ramme at publikum ikke mistet Gaza- promoteringen fra statskanalen av syne. Først ved å advare mot sterke scener, før visning. Deretter ved samtale med to angivelige eksperter om hva som var vist. Så var det visning av en Gaza-film laget av Gaza-journalister, og dermed må ha vært godkjentstemplet av Hamas, for nok en samtale med de samme to ekspertene. Det vil si NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen og NRKs egen ekspert Marte Heian-Engdal, tidligere palestina-aktivist som ikke bare er gjenganger i NRK, men som snart er gjenganger overalt hvor man skal ha et foredrag. Attpåtil ved et kommende historisk spel på Røros, som handler om svenskenes dødsmarsj i Trøndelg i 1718. Selv der vil man ha litt pro-palestinske innspill.

Selv om Supernova ikke ble promotert på forhånd, og ikke lot seg finne annet enn som «Ingen sending» for den som bladde i tv-programmet den dagen, så ligger den ute på NRK, som Midtøstenspesial.

Nå skal det sies at både Heian-Engdal og Falkenberg Mikkelsen innimellom puttet inn noe som skulle være litt fakta for å «balansere», men de snakker ikke om terroren og terroristene, og det ender med at de nærmest mener det er Israels egen skyld: De passet jo ikke på, og har nå ødelagt trygghetsfølelsen til israelerne.

Viste Gaza på speed etterpå

Og så viste de «Gaza fra innsiden», film laget av Gaza-journlister. Den er som Dagsrevyens daglige Gaza-sendinger ganger 100, eller kanskje 200. Gaza på speed: Sårede barn, gråtende barn, barn som blør, barn som har mister 26 familiemedlemmer i et eneste hus. Og likposer.
Eller som det ble sagt i begynnelsen:

«Dette er et intimt portrett av livet i møte med Israels voldsomme, militære angrep.» Og NRKs intro, som ikke var like tørr og nøktern som for Supernova, der de advarte mot brutalitet.
«I 200 dager har palestinske filmskapere fulgt menneskene i Gaza, der stadige bombeangrep, overfylte sykehus og sorg over døde og skadede preger livet,» het det om Gaza-filmen.

Fra filmen «Gaza fra innsiden» Skjermdump fra NRK.

Det er omtrent ingen sladding i filmen «Gaza fra innsiden», som handler om død og fordervelse. Som Israel angivelig er eneansvarlig for, ettersom de ifølge filmen har startet alle kriger mot folket i Gaza. Ikke omvendt.

Ekspert Marte Heian-Engdal sier noe av det samme:

– Det har vært mange kriger mot Gaza, sier hun i samtalen med NRK.

Uten i samme slengen å nevne at det er araberne som har startet krigene, og at Israel i likhet med alle andre land da må ha lov til å svare og til å forsvare seg.
Heian-Engdal, som nylig har utgitt en bok om en familie i Gaza, fikk seg også til å si at i kontrast til krigen i Gaza, så var dette et «mindre tema». Det vil si massakren på Supernova. Kanskje NRK skulle hatt med noen i studio som ikke anser terror mot festivalungdom som et «mindre tema»?

Det var hundrevis av barn og kvinner i Al Shifa-sykehuset. Ingen terrorister, sa Hind Khoudary i Gaza-filmen NRK viste sammen med Supernova. Skjermdump.

En av filmens to hovedjournalister rapporterer fra Al Shifa-sykehuset og latterliggjør påstander om at det skal ha noen tilknytning til terrorister, noe som Israel har motbevist flere ganger. Ikke minst sist november, hvor de avdekket at Hamas både hadde tunneler og infrastruktur tilknyttet det sykehuset.
Men det var noe avslørende at NRKs programleder sa at hun var godt kjent med disse Gaza-journalistene, fordi hun følger dem i sosiale medier. Kan vi gjette, uten noen kanaler med motforestillinger?

Det er mye som er forunderlig med dagens NRK. Inkludert at de ikke klarer å finne andre eksperter enn gjengangerne. Hvis det var absolutt nødvendig å ha en «pakke» rundt visningen av Supernova, så hvorfor ikke en samtale med noen fra det lille, jødiske samfunnet denne gang? Eller andre som har ventet og etterspurt filmen i månedsvis? Eller andre med perspektiver på konflikten som synes ukjente for NRK?

Det er ganske mye info om Supernova-festivalen og Hamas-angrepet der på engelskspråklig Wikipedia, dvs. her. Med utallige referanser.
Også britenes statskanal har hatt en helt annen, og mer balansert dekning enn NRK. For eksempel denne, allerede fra 10. oktober, tre dager etter angrepet: «Supernova festival: How massacre unfolded from verified video and social media.» (Supernovafestivalen: Slik utspilte massakren seg fra verifisert video og sosiale medier). For den som ikke vil glemme.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.