Etterlatte besøker åstedet for massakren under Supernova-festivalen i Israel. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Norge er første land til å vise en dokumentar om musikkfestivalen Supernova i Israel, som ble brutalt angrepet av Hamas 7. oktober i fjor.

Mange av de mest grusomme overgrepene og drapene under det palestinske terrorangrepet 7. oktober i fjor, fant sted på musikk- og dansefestivalen Supernova, lokalisert ute i ørkenen.

Her var det en rekke unge mennesker som ble ofre for meningsløs brutalitet og vold i regi av Hamas. Mange av ofrene var fra andre land enn Israel.

Yes Studios står bak filmen «#Nova» som skildrer det som skjedde. Den viser opptakene de dansende ungdommene selv filmet før og mens angrepet pågikk.

Dokumentaren gjengir hendelsene minutt for minutt. Mer enn 300 festivaldeltakere ble drept, mens ytterligere 40 ble kidnappet, ifølge Deadline.

Mange ble også skadd.

«#Nova» ble vist nå i helgen her i landet på VGTV , som ifølge nettstedet er først ute med å plukke den opp internasjonalt.

Distributøren Yes Studios er også i forhandlinger med andre kjøpere, i andre land.

– Seks måneder etter Nova-festivalen, mens krigen fortsetter og fortellingen endrer seg daglig, ser vi ny interesse for filmen fra en rekke kringkastere, sier Yes-sjef Sharon Levi.

Han legger til:

– «#Nova» dokumenterer krigens brutale start, et viktig øyeblikk i historien, og ser det fra ulike synsvinkler uten en konvensjonell nyhetsagenda. Viktig er også at den minner oss på at vi fremdeles ikke vet skjebnen til flere av de unge menneskene som ble kidnappet denne dagen, sier Levi.

«Et samfunn av dansende festivaldeltakere ble angrepet av raketter og bevæpnede menn morgenen 7. oktober 2023. Slik opplevdes angrepet fra innsiden», heter det på VGTV om dokumentaren – som har 18-årsgrense.

«#Nova» er den første dokumentaren om dette.

Men flere andre titler er underveis, blant annet «We Will Dance Again» og en film om de seksuelle overgrepene Hamas begikk. De seneste filmen er frontet av tidligere Meta-sjef Sheryl Sandberg.

Mange vil mene det er viktig og verdifullt at det nå settes søkelys på denne palestinske brutaliteten som utløste den krigen som pågår, slik at publikum minnes på hva som er bakgrunnen for det hele.

Store medier har de senere måneder vært temmelig ensidig opptatt av å fremstille krigen nærmest som noe Israel har funnet på alene og mer eller mindre umotivert, og at palestinerne kun har rolle som uskyldige ofre i det hele.

I så måte bidrar her VG til å nyansere et slikt skjevt bilde.

Les også: 

Fem Nova-festival-etterlatte saksøker AP og Reuters

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.