Harald Heimestøl er medlem av gruppen Nordmenn som støtter Israel, og publiserte et innlegg i dag som viser korrespondanse mellom ham og NRK

Heimestøl sendte et spørsmål til statskanalen om de har tenkt å sende filmen «Supernova: The Music Festival Massacre», en dokumentar om massakren på musikkfestivalen Supernova i Re’im 7. oktober.

Som vi ser så har NRK utsatt filmen på grunn av det som har skjedd i Rafah de siste dagene og et nytt sendetidspunkt er ennå ikke satt.

Document kontaktet Harald Heimestøl som sier at han håper at NRK viser sitt ansvar og viser filmen som den er:

– Men eg har mine tvil diverre, om den kommer til å bli vist. Det er lenge siden eg har mistet troen på NRK.

Filmen inneholder svært brutale og støtende bilder

Den 27 februar skrev Bjarte Bjellås i MIFF at NRK opplyser om at Supernova-dokumentaren vil bli vist i påsken.

Det var en snuoperasjon fra NRK som i januar uttalte at de ikke kom til å vise Supernova. Dette til tross for at både svensk og dansk TV hadde bestemt seg for å vise den, skriver Bjellås:

– Til nettstedet Verdinytt sa Carina Bordewich, programinnkjøper i NRK, at «filmen inneholder svært brutale og støtende bilder» og at «den går mye lenger enn NRKs nyheter i å vise henrettelse, lemlestelse og døde kropper».

– Hun sa videre at «dokumentaren tilfører heller ikke særlig ny informasjon som ikke er presentert i nyheter og presse tidligere».

Den forklaringen omtalte MIFFs daglige leder Conrad Myrland den gangen som syltynn:

– NRK publiserer stadig dokumentarfilmer om hendelser i nær eller fjern historie som ellers også er blitt dekket av nyhetsdekningen. Jeg synes at NRKs forklaring er syltynn, og den blir enda mer syltynn på grunnlag av at SVT og Danmarks Radio har kjøpt rettigheter.

MIFF var bekymret for NRKs opplegg for visning av filmen

I går skrev Conrad Myrland i MIFF at NRK nok en gang har utsatt visning av Supernova.

Før filmen ble utsatt hadde MIFF uttrykt bekymring for det annonserte opplegget for visning av filmen. NRK vil vise filmen som en del av utenriksmagasinet Urix, «med blant annet en samtale og diskusjon i bakkant», skriver Myrland.

19. mars skrev MIFF til NRK:

«Vi kan ikke forstå at det er grunn til å knytte en spesiell samtale til filmen. Vis den som den er. NRK har i månedsvis nesten daglig hatt korte og lange reportasjer hvor Hamas´ propaganda kommer frem uimotsagt og uten annet enn forsterkende kommentarer. Hvorfor kan man ikke la denne ene filmen gå på samme vis? Hvis det skal være noen samtale, bør det være en samtale som utdyper og viser mer av hvordan 7. oktober skapte et enormt sjokk i det israelske samfunnet.»

I går oppdaget MIFF at filmen var satt opp i sendeprogrammet på Urix onsdag 29. mai. De kontaktet derfor Urix-redaksjonen for å høre hvilke gjester som skal være i studio etter visning av filmen.

Tirsdag ettermiddag kom svar fra NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen, men ikke om hvem som blir gjester, men heller at den er utsatt. Mikkelsen svar er det samme som Heimestøl fikk.

– I lys av det som har skjedd i Rafah de siste dagene, har vi besluttet å endre publiseringstidspunkt og bruke denne nyhetsflaten til ukas hendelser. Nytt sendetidspunkt ennå ikke satt.

På grunn av NRKs opprinnelige avslag til å vise dokumentaren valgte MIFF å kjøpe inn rettighetene til enkelte visninger. Siden er filmen blitt vist i flere byer i Norge.

SUPERNOVA: THE MUSIC FESTIVAL MASSACRE – 24th Annual Atlanta Jewish Film Festival Official Selection.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.