Nytt

Filmen om Socialdemokraternas mørke forhistorie er fjernet av YouTube. Mediegiganten har ikke gitt noen forklaring på sensuren. Skjermdump, YouTube

YouTube fjernet sent torsdags kveld Sverigedemokraternas dokumentarfilm om Socialdemokraternas historie. Den hadde da vært vist nesten 200.000 ganger.

Onsdag publiserte SD-avisen Samtiden dokumentaren «Ett folk. Ett parti», som setter flombelysning på Socialdemokraternas «mørke historie», med koblinger til Nazi-Tyskland, medisinske eksperiment på uskyldige mennesker, rasebiologi og antisemittisme.

Den som prøver å se filmen møtes med følgende knappe melding: «Det här videoklippet har tagits bort eftersom det strider mot YouTubes riktlinjer för communityn».

Sverigedemokraterna har i natt arbeidet intenst med å få gjort filmen tilgjengelig igjen.

Det er ukjent hvorfor filmen er fjernet. Nyheter Idag har uten å lyktes prøvd å komme i kontakt med både YouTube og Google, som eier YouTube. Sverigedemokraternas kommunikasjonssjef Joakim Wallerstein sier sent torsdag kveld at de arbeider med å få gjort filmen tilgjengelig igjen:

– Vi jobbar på det för fullt.

Dette er hva Samtiden selv skriver:

I nästan två dygn fick dokumentären om Socialdemokraternas historia vara publicerad på Youtube. Filmen kom på kort tid upp i 190 000 visningar. Därefter plockades den bort. Vi inväntar förklaring och svar på vår överklagan.

Vi har försökt att ladda upp filmen på nytt, men nekas. Ni som har gjort egna uppladdningar som fortfarande fungerar, dela och sprid dem så länge det går.

Vi arbetar under natten för att hitta alternativ så att dokumentären ska kunna streamas utan att utsättas för censur. Vi återkommer inom kort. #SD2018!

Ladda ner och dela: http://dokumentar.samtiden.nu/torrent

Litt over en måned før valget lanserte SD en dokumentar om Socialdemokraternas historie, skrev Document i går: «Filmen river opp gamle sår i Socialdemokraternas historie – hendelser og politikk partiet helst vil glemme.» Socialdemokraternas partisekretetær, Lena Rådström Baastad, kalte filmprosjektet «absurd».

Filmen omtaler blant annet hvordan den daværende S-ledede regjeringen nektet å hjelpe kong Haakon da han var på flukt fra de tyske styrkene. Regjeringen beordret at kongen skulle pågripes – for ikke å fornærme nazistene.

Ett folk. Ett parti har vært mye omtalt og diskutert i sosiale medier. I et intervju med SVT sier historieprofessor Jens Ljunggren at filmen har et tydelig politisk formål.

– Den har tydligt propagandasyfte. De har inte gjort det av historiskt intresse utan för att svärta ner Socialdemokraterna, säger han.

Dersom det nå oppstår spekulasjoner om at den svenske regjeringen har delansvar for Google/YouTube’s sensur, vil det ikke være spekulasjoner som er tatt ut av løse lufta: Den svenske regjeringen kalte i vår blant andre Google og Facebook inn til et møte hvor regjeringen krevde at nettgigantene skulle fjerne «hatiskt och kränkande innehåll».

Sosialdemokratisk minister sensurerte SD

Det er uvanlig at filmer fjernes fra YouTube, særlig dersom de har en kjent og tydelig avsender. Men det er ikke første gang Sverigedemokraterna rammes av sensur. I 2006 opplevde SD at partiets nettside ble stengt ned etter krass kritikk fra daværende utenriksminister Laila Freivalds (S). Foranledningen var at SD hadde publisert en tegning av profeten Muhammed.

En ansatt i utenriksdepartementet samt flere Säpo-ansatte var involvert. De tok kontakt med Sverigedemokraternas web-hotell Levonline AB, som stengte SDs nettside.

Det har vært foretatt flere opplastninger av filmen til YouTube torsdag kveld, men også disse er fjernet.

Les også