Tirsdag kveld kl. 18.30 var det fullt hus i storsalen på Litteraturhuset i Oslo, med muligens så mange som 200 deltakere. Anledningen var Med Israel for Fred (MIFF) sitt foredrag med journalist Peter Beck, samt visning av dokumentarfilmen «Supernova: The Music Festival Massacre». MIFF beskriver foredraget på følgende måte på sin hjemmeside:

Foredraget til Beck har tittelen Israel – igjen i kamp for sin eksistens.

Et traumatisert, men innbitt og forent Israel kjemper nok en gang på flere fronter for sin overlevelse som jødenes land. Igjen dør unge israelere i en krig Israel ikke kan tape.

Hamas’ barbariske massakre mot forsvarsløse bosetninger utløste krigen 7. oktober, men den avdekket også den latente antisemittisme i den vestlige verden.

Norske reaksjoner på Israels motangrep i Gaza er blitt behørig registrert i Israel. Mange israelere anser Norge for å være en av de mest anti-israelske land i Europa.

Det hele begynte fredelig, men ikke lenge ut i Becks foredrag kommer første avbrytelse – en mannlig demonstrant reiser seg og avbryter høylytt. Han påstår at det Beck sier er feil, og siterer den Israelske avisen Haaretz. I løpet av kort tid blir mannen eskortert ut av lokalet, før en kvinnelig demonstrant så reiser seg og avbryter Beck på nytt.

Hun blir også eskortert ut, men man kan fortsatt høre ropene fra gangen utenfor – «Fri Palestina» – før det så blir helt stille. Politiet var ikke synlig tilstede når dørene først åpnet, men må tydeligvis ha ankommet ikke lenge etter at selve arrangementet startet.

Peter Beck fortalte i løpet av foredraget at angrepet på Israel den 7. oktober var, proporsjonalt i forhold til folketall, ti ganger verre enn terrorangrepene på World Trade Center i New York, i 2001. I tillegg har så mange som 250 000 israelere blitt internt fordrevet i Israel. I følge Beck hadde Israels beredskap «sovnet inn» i påvente av et angrep som israelsk etteretning hadde ventet siden 2014. Han avsluttet foredraget med en analyse av Norges dårlige forhold til Israel, og la til at han ikke er optimistisk i forhold til jødenes fremtid i Norge.

Etter foredraget gikk programmet videre til filmvisningen. MIFF skriver at NRK ikke var interesserte i rettighetene til dokumentarfilmen om massakren ved musikkfestivalen Supernova, og som følge av dette har MIFF sikret seg rettighetene for å vise filmen i Norge. Filmen forteller om israelske ungdommer som dro til musikkfestivalen, ikke langt fra grensen til Gaza-stripen, og om hvordan de overlevde mens mange av deres venner måtte bøte med livet eller endte i fangenskap. Se traileren under:

De verste grafiske scenene er sensurerte ved at bildet er gjort uskarpt, men dette var uansett en sterk filmopplevelse.

På slutten av filmvisningen ble publikum informert om at det stod 9 palestinademonstranter utenfor, men at også politiet var på plass.

For de som måtte ønske å se dokumentarfilmen selv, planlegger MIFF filmvisninger på Vestlandet i begynnelsen av februar. Mer info finnes på Miff.no.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.