F.v. statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var blant gjestene da Politisk kvarter feiret seg selv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortinget bevilger i disse dager 6,6 milliarder kroner til å drifte NRK neste år. Dette er det nærmeste en i dag kommer det gamle uttrykket om «å bære havre til død hest».

Til sammenligning: Dette er det dobbelte av hva Stortinget bevilger til drift av landets domstoler. Statsbetalt tidtrøyte og fjas er for dagens maktelite viktigere enn folks rettssikkerhet, som nå svekkes ytterligere ved at tingrettene sentraliseres til større byer. 

Stortingets holdning til NRK avdekker hvordan det går når staten både utformer mediepolitikken og samtidig eier det største medieforetaket. Vi får en kritikkverdig rolleblanding som blir ytterligere tilsølt ved at lisensordningen ble avviklet og erstattet med direkte bevilgninger over statsbudsjettet. Tidligere ble NRK finansiert av brukerne. Nå bevilges inntektene av makthaverne. Den som ikke ser dette som problematisk, er selv en del av problemet.

Den nye finansieringen har gjort NRK enda mer avhengig av maktelitene. Dette kommer også meget iøynefallende til syne i programpolitikken. Det blir en nyhetssak i Dagsrevyen hvis Erna Solberg gjester en barnehage i Oslo-området. Det er langt mellom hver gang NRK formidler alvorlig kritikk mot regjeringens politikk. I NRK har man forstått at en ikke skal bite hånden som før dem. Programpolitikken tilpasses finansieringen for å opprettholde makthavernes velvilje også ved senere budsjetter. NRK er blitt maktas «His Masters Voice».

Mediepolitikken hviler på den grunnforutsetning at NRK finansieres fra offentlig kilder, mens frie radio- og TV-medier lever av reklame. NRK får likevel anledning til å bryte dette prinsippet. Det er knapt en sportssending på NRK TV uten reklame. Raddisser som er skeptiske til reklame, syns imidlertid det er OK når TV-reklamen eksponeres av staten. 

Regjeringen og Stortinget overser at NRK opplever at seere og lyttere strømmer over til frie medier. NRKs andel av radiolyttingen har falt dramatisk. De mange NRK-kanalene har bare 30 prosents andel av den samlede radiolyttingen. For TV er det enda mer dramatisk. Aftenposten opplyste forleden at bare 10 prosent av alle voksne nordmenn ser Dagsrevyen.

Nyhetstjenesten er så svak at NRK ikke lenger setter dagsorden for den nasjonale nyhetsdekningen. Nyhetsinstinktet er borte når Dagsrevyen for halvannen uke siden hadde oppslag om demonstrasjoner i Frankrike mot at politiet hadde banket opp en afrikaner, mens en stor demonstrasjon i Oslo mot koronatiltakene ble dempet ned mot slutten av sendingen. Nærhet, viktighet og relevans er glemte nyhetskriterier i statskanalen.

NRK tar meget lett på sin formålsbestemte plikt til å ta vare på norsk kulturarv, men kopierer heller den popkulturen som konkurrentene allerede formidler langt bedre.

Utenriksdekningen er fylt av fordommer. Ren antisemittisme ligger til grunn for dekningen av Midtøsten. Skildringen av USA og spesielt president Donald Trump er tidvis så grovt krenkende at den burde rammes av straffelovens forbud mot hatefulle ytringer.

NRK løper makthavernes ærend ved å være en pådriver for islamisering. Det er en gjennomgående trend å bruke muslimer i programvirksomheten. NRK klarer ikke en gang å lage et kokkeprogram uten å bruke folk fra Asia. Begge gjester i fredagens Nytt på nytt var asiater. Barneprogrammene fylles opp av muslimer. Slik opptrer NRK rasistisk ved å diskriminere landets egne som programdeltakere til fordel for aktører fra eksotiske land. 

NRK infiltreres av muslimer på bred front – dette til tross for at institusjonen har et særlig ansvar for landets beredskap i krise og krig. Vidkun Quisling slapp 9. april 1940 til med en tale i NRK fordi han hadde medløpere på innsiden. Dagens makthavere har intet lært.

NRK er en nasjonal skandale som har gjort seg selv irrelevant for lyttere og seere flest ved å skape programmer folk ikke bryr seg om, og som meget sterkt har svekket NRKs omdømme.

Men så lenge NRK løper maktas ærend, vil nok milliardene fortsatt strømme inn.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂