Nå er det mest Moria-leiren og migrantene det handler om i NRK. Dagsrevyen driver en ensidig agitasjon som minner om statsmediene i Kina.

Fredag kveld satte NRK Dagsrevyen noe som må være rekord i journalistisk lavmål og faglig kollaps.

De første 13 minutter av det som skal være landets viktigste nyhetssending, var viet massiv og komplett unyansert agitasjon omkring såkalte flyktninger i Moria-leiren i Hellas.

Seerne skal få hamret inn et inntrykk av at den eneste løsning nå, er at «Norge tar ansvar» på vegne av hele verden, og ordner opp i saken.

Det snakkes systematisk om «flyktninger», enda svært få av dem det er handler om, oppfyller FNs krav til å defineres som flyktning.

I NRK vet man naturligvis dette, men velger kynisk å servere en direkte usann beskrivelse til sine seere. Bare dét burde kvalifisere til en oppvask i en profesjonelt drevet redaksjon. Slik kan selvsagt ikke en seriøs statskanal operere.

Flere beskrivelser er bevisst feilaktige: Migrantene kalles stort sett «sårbare barn», enda det i hovedsak dreier seg om unge gutter i pluss minus 18-årsalderen, fra Afghanistan og Midtøsten. Dette er allment kjent nå. Ingen tror lenger på fiksjonen om «barna».

Sendingen fredag innledes med et innslag om hvor fryktelig det er i leiren på øya Lesbos. Dette temaet har for øvrig har vært en påfallende hyppig gjenganger i NRKs nyhetssendinger i et par år nå.

«Vi starter med den svært dramatiske situasjonen på Lesbos i Egeerhavet», innleder nyhetsanker Tom Nilssen, med alvorstung mine.

NRK har selvsagt sin egen reporter, Roger S. Bruland, plassert oppi det hele. Det gjøres et stort nummer av et en kvinne skal ha besvimt, og ikke fikk hjelp på øyeblikket. Hun ble kort tid etter hentet med ambulanse, men det var ikke fort nok for NRK. Det ble nærmest fremstilt som en forbrytelse mot menneskeheten.

Hva ble gjort for å verifisere og ettergå hendelsen? Absolutt intet.

Det fortelles at leiren har brent ned, men ingenting om hvordan brannen oppsto, og hvorfor. Hva har skjedd, egentlig? Det burde vært et nokså grunnleggende spørsmål for journalister. Men ikke i NRK. Der er det fokus på følelsene.

Brannen var ifølge politiet antent av migrantene selv. Men det må seerne gå til andre kilder for å finne ut av denne kvelden.

«Greske myndigheter anfører at brannene ble påsatt av beboere i leiren, melder Associated Press (AP), refererte Document.

Propagandaforestillingen i Dagsrevyen fortsetter. Etter ca. 6. minutter starter neste innslag. Regien er lett å lese.

Nå er det visstnok noe NRK betegner som «stort folkelig engasjement her hjemme» for å få migranter fraktet til Norge.

I den forbindelse nevnes ikke ett ord om at migrantene skal inn i mottak, ha mat, klær, penger, utdannelse og i svært mange tilfelle sosialstøtte resten av livet. Det er bare å få dem til Norge, så er jobben gjort.

SSB har regnet ut at effekten på offentlige finanser av at én såkalt flyktning får komme til Norge, er 16,4 millioner 2013-kroner gjennom et helt livsløp.

Men slike aspekter eksisterer ikke for NRK, man fremstår som «nyhetsformidler» på skoleavisnivå.

NRK har så langt heller ikke synliggjort vilje til å la disse kostnadene gå i direkte fradrag fra deres rause driftsbudsjett på 6 milliarder kroner per år. Det kunne gitt litt mer troverdighet.

Det «store engasjementet» man snakker om, består for øvrig i at ca. 1 prosent av befolkningen har undertegnet et opprop i regi av Redd Barna.

Oppropet er helt uforpliktende for underskriverne, de pådrar seg selv ingen kostnader ved å hente migrantene, de må ikke selv bidra til å huse dem. De bare demonstrerer sin «raushet» ved å skrive under på at noen andre kan betale regningen. NRK intervjuer selvfølgelig noen veldig engasjerte aktivister:

«Det er fantastisk, det er flott, det er uttrykk for at det norske folket ønsker å ta ansvar», sier en aktivist.

Med «det norske folket» menes formodentlig den ene prosenten som har skrevet under.

Ikke ett kritisk spørsmål blir stilt, ikke én motstemme slippes til i dette som faktisk er et svært kontroversielt spørsmål.

Det journalistiske havariet i NRK er totalt, amatørskapet er fullkomment.

Men man er slett ikke ferdige. Ca. 7 minutter ut i sendingen er tiden kommet for å høre litt om «godheten selv», Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som har jobbet så iherdig for å hente migrantene.

«Å hjelpe de svakeste er et motto for mange i KrF», forkynner NRKs nyhetsanker.

Dagsrevyen viser deretter at unge både i KrF og andre partier ikke er fornøyd med å hente 50, de vil ha mange, mange flere.

Sendingen går videre, på samme tema. Etter ca. ni minutter: Over til Høyres landsmøte, og kritisk lys på at ikke Moria er et større tema der.

Dette må NRK til bunns i. Erna Solberg blir kryssforhørt, blant annet om «det folkelige engasjementet» man har blåst opp til noe stort og viktig.

Deretter kommer politisk reporter Magnus Takvam på banen for å kommentere. Også han har lært seg (fått pålegg om?) at det i NRK-sammenheng nå heter «flyktninger», hvor feil det enn er. Migranter er ikke tårevått nok.

Temaet tværes ut i det vide og det brede. Først 13.47 ut i sendingen kan endelig Tom Nilssen skifte over til å snakke om korona-epidemien.

Det er bare å grue seg til neste sending fra Dagsrevyen. Men kan det virkelig bli verre enn denne kvelden?

Dessverre er det all grunn til å tro at man vil prestere nye bunnivåer. Kanskje allerede i Lørdagsrevyen? I dette øyeblikk jobbes det antagelig intenst i NRK med å koke sammen nye vinklinger i kampanjen som pågår. Roger S. Bruland har muligens funnet noen «sårbare» han kan intervjue?

At Erna Solberg og de borgerlige ikke har maktet å rydde opp i det venstrevridde NRK, er ubegripelig for svært mange som stemte frem denne regjeringen.

Det kan med fordel bli et selvkritisk tema på resten av Høyre-landsmøtet.

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.