Norsk Rikskringkasting var en gang en institusjon kjent for presis og korrekt nyhetsformidling, folkeopplysning med journalistisk nerve og underholdning som folk kunne se og høre på uten skam, forargelse og ulyst.

Dette er historie nå. NRK er ikke lenger en velansett mediebedrift. Anseelsen har falt formidabelt. Det samme gjelder seernes og lytternes oppslutning om programmene. Alle piler peker nedover for statskanalen.

Det eneste som går opp, er budsjettene. Erna Solberg og Siv Jensen sørget for at NRK ikke lenger ble finansiert av lisensbetalere, men gjort til en utgiftspost på statsbudsjettet. Tidligere unngikk folk uten tv-apparat å betale lisens, men nå må alle skatteytere delta i finansieringen – selv om de verken ser eller hører NRK.

Stadig færre hører og ser NRK, men statens bevilgninger går år for år likevel i været. Og ikke nok med det: Tidligere var reklameinntekter forbeholdt kommersielle etermedier, men nå får NRK også formidle reklame. Det er knapt en konsert eller en sportssending uten tv-reklame på NRK. Slik svekkes de kommersielle kanalene, og slik går det når Stortinget både er eier og samtidig en instans som fastlegger rammevilkårene for hele bransjen. Dette er sammenblandingsøkonomi i praksis.

Eierne av et medieforetak har tre hovedmuligheter for å påvirke redaksjonelt innhold: 1. Gjennom formålsbestemmelsen i foretakets vedtekter, 2. Gjennom budsjettene og 3. Ved ansettelse av ansvarlig redaktør.

Regjeringen bryr seg som forvalter av eierforholdet ikke om noen av delene, bortsett fra å etterkomme kravet fra Marienlyst om stadig mer penger. Ansettelse av ansvarlig redaktør er overlatt et styre uten føringer fra eierne. Resultatet er at NRK ikke har hatt noen kringkastingssjef av format siden Einar Førdes dager.

NRK skal være en allmennkringkaster, men blir mer og mer sær. Programmer som kunne samle en familie for felles opplevelser – for eksempel av typen Lindmo – avvikles uten videreføring. NRK blir mer og mer lik de kommersielle kanalene, og da er jo poenget med en offentlig finansiert kanal borte. Da kan markedet like godt overtas av de kommersielle – en offentlig finansiert kopi blir bare meningsløs.

NRK er invadert av muslimer og raddiser. Programproduksjonen blir deretter. Den kristne kulturs hovedhøytid, påsken, får ingen oppmerksomhet. Hedenske høytider som muslimenes ramadan og id får egne programmer. Morgenandakten, som NRK radio har formidlet i over 90 år, er fjernet til fordel for tanketom pludring fra programledere uten ballast. Når NRK leier et seilskip for å drive sommerunderholdning fra kysten, engasjeres programledere fra Asia og Afrika for å fortelle om severdigheter på Helgeland og Mørekysten.

Det er i mange programmer ikke noe lavmål for NRKs smakløshet. Programfolk får ture frem med private fornærmelser av folk som ikke kan ta til motmæle. I Nytt på nytt sist fredag ble en 17. mai-taler i Oslo omtalt som nynazist ved ikke å tilhøre den ekstreme venstresiden som har okkupert Marienlyst. 

Nytt på nytt, hvor humørløse Oslo-folk inviteres for å avsløre sin mangel på humor, er blant NRKs bunnfall. Her er ingen grenser for ondsinnede fornærmelser. Denne spaltist har sett programmet for siste gang. Vi er en robust person, men det er grenser for hvilke obskøne slibrigheter en skal finne seg i å motta via tv-skjermen.

Og eierne lar humla suse. Hjemme-alene-festen på Marienlyst får fortsette når eierne lar ansette kringkastingssjefer av det sviktende format vi har sett de siste tiårene.

Statens ansvar bør opphøre, NRK legges ned og arkivene overføres til Nasjonalbiblioteket.

Regjeringen trenger å spare penger for å finansiere styrkingen av Forsvaret og kan starte med NRK. 5 milliarder i året kan drifte en hel brigade i Hæren.

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.