Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen etter en pressekonferanse der det ble kjent at Ferd kjøper NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo for minst 3,75 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nei da, drammensere: Det er ikke folk på Strømsgodsets hjemmebane vi sikter til, men Marienlyst i Oslo, NRKs hovedredaksjon. 

Der må det nå være en situasjon som i Bibelen omtales som «Gråt og tenners gnissel» etter å ha meldt at president Donald Trump står sterkere enn noen gang. Gallup har målt stemningen og 49 prosent av amerikanerne mener Trump «gjør en god jobb». Et annet institutt gir ham også rekordoppslutning. Nå skjærer NRK tenner i ergrelse over at deres usanne skildringer blir avslørt.

Tenk det: NRKs propaganda går altså ikke hjem hos amerikanerne. Det kommer selvsagt av at amerikanerne i likhet med et voksende flertall nordmenn ikke hører og ser på NRK, men også av at NRKs situasjonsbeskrivelser av USA og landets ledelse ikke samsvarer med noe amerikanerne selv gjenkjenner seg i. 

NRK har over tid lagt USA for hat. Det kan ikke være tvil om at NRKs omtale av USA rammes av straffelovens § 185: «Med bot eller fengsel inntil tre år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring». Hvorfor har ingen anmeldt ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen for NRKs hyppige brudd på straffeloven for å lyve med overlegg? Og bevisst legge USA og landets ledelse for hat? Vi gjør oss våre tanker.

Regjeringskanalen er ikke alene om i rapporteringen fra USA å fortrenge virkeligheten for i stedet å skildre landet nedlatende og sverte landets president. TV2 ligger ikke langt etter.

Norske journalister i USA har forstått lite av det landet de skal informere om. De ser gjerne landet med norske briller og fortrenger at USA er et annet land. Denne journalistiske ABC er glemt for mange norske reportere – i den grad de det i hele tatt har lært det. 

De forsto heller ikke så mye av amerikansk virkelighet da de for fire år siden rapporterte hjem fra presidentvalgkampen. Norske korrespondenter holdt til på østkysten og hadde liberale aviser og miljøer som kilder for rapporter om at Hillary Clinton helt sikkert kom til å bli president. Aftenpostens Gunnar Kagge var et unntak. Han syklet i månedsvis på tvers av dette enorme landet fra Washington DC til Seattle ved Stillehavet. Han snakket med folk han traff underveis og de fortalte Kagge om en helt annen virkelighet enn den som opplevdes i liberale salonger østpå.

På ettersommeren 2011 så vi sammen med vår firmenning Mary et TV-sendt debattmøte mellom dem som da var republikanske kandidater til å utfordre Barack Obama ved presidentvalget året etter. Mary og mannen er nokså alminnelige mennesker i sosial forstand og bor i et bygdesenter i Wisconsin, nord i landet. Vi spurte Mary om hva hun syntes om Mitt Romney, mange republikaneres favoritt og som også ble partiets presidentkandidat: – He is a RINO, Republican In Name Only, lød svaret. For damen fra nedre middelklasse var han ikke konservativ nok.

En må ut fra elitemiljøene i store byer for å forstå USA. Det er i distriktene at republikanerne har sin styrke. Dette er helt motsatt Norge, hvor distriktene ofte er rødgrønne bastioner.

NRK rigger sine programmer for å spre desinformasjon og USA-hat, men Norges ambassadør i Washington, Kåre R. Aas gikk ikke på limpinnen da NRKs Ole Torp stilte ham ledende spørsmål i TV-programmet «Torp» i vinter. Programlederen la demonstrativt opp til et sverteprogram, men ambassadøren holdt seg til virkeligheten. Aas fortalte at Twitter-meldinger var presidentens måte å kommunisere på og at han har en fantastisk evne til å kommunisere med velgerne. Han fortalte at Trump har innfridd de løftene han ga i 2016 og at økonomisk vekst for første gang på årevis har gitt folk flest økt kjøpekraft. Trump har strammet inn innvandringspolitikken og begynt å bygge muren på Mexico-grensen, akkurat slik han lovte velgerne. Aas fremholdt at Trump har et så godt grep om sine kjernevelgere at han ligger an til å bli gjenvalgt. Da tidde Torp – etter å ha fått svar som fortjent.

NRK har og har hatt mange kompetente utenrikskorrespondenter, særlig i Moskva og Paris. Men rapportørene fra USA og Midtøsten er ikke blant dem. De fungerer langt mer som politiske evangelister enn sannferdige journalister. De har en underliggende dagsorden som er tydelig for alle.

NRK driver selvskading ved ikke å ta til seg at tillit og pålitelighet er all journalistikks grunnlag. De som stadig vekk tas i løgn og uetterrettelighet, mister sin troverdighet.

NRK blir selv den største taperen når seere og lyttere skrur av Marienlyst-agitasjonen.

 

Ragnar Larsen har lang fartstid i pressen, som redaktør i Arbeidets Rett, Røros, Nordlands Framtid, Bodø og til sist Haugesunds Avis. Innimellom Nordlands Framtid og Haugesunds Avis var han i ni år banksjef i Nordlandsbanken.

 

 

Document klarer seg ikke uten lesernes støtte:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.